Авторизація

Новини

9bb7d16eb8de5d45f1160f4d064d24d7_350_233_f.jpg

Триває спільна робота Мінрегіону з експертним середовищем у сфері реформування системи місцевого самоврядування та територіальної організації влади щодо законодавчого забезпечення створення та функціонування в Україні  інституту префектів.

Нагадаємо, створення інституту префектів передбачено законопроектом про внесення  змін до Конституції України щодо децентралізації влади, який отримав позитивну оцінку Венеціанської комісії та щодо якого Конституційний суд України надав висновок, яким визнав даний законопроект таким, що цілком відповідає вимогам статей 157 і 158 Основного закону.

На запрошення Мінрегіону та київського офісу Фонду міжнародної солідарності  «SolidarityFundPL» під керівництвом Маркіяна Желяка, до України прибули польські експерти-практики реформування місцевого самоврядування – Яцек Козловський, воєвода Мазовецький та Гжегож Кубальський, заступник директора Бюро Асоціації польських повітів, експерт сейму Республіки Польща. Вони спільно з фахівцями міністерства та експертами асоціацій органів місцевого самоврядування готують проект Закону України «Про префектів».

6 серпня робоча група під керівництвом заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслава Негоди провела обговорення першої робочої редакції законопроекту про префектів у форматі засідання круглого столу.

Заступник Міністра зазначив, що йдеться про ліквідацію інституту місцевих державних адміністрацій – обласних та районних у системі органів виконавчої влади та створення інституту префектів, які будуть місцевими органами виконавчої влади.

«У робочій версії законопроекту передбачається, що префектів призначатиме Президент України за поданням Кабінету Міністрів України. Також передбачається, що префект – це державний службовець і ця посада не належатиме до політичних. Основна його функція, як це визначено змінами до Конституції України – здійснення нагляду за додержанням Конституції та законів України органами місцевого самоврядування», - пояснив В’ячеслав Негода.

Воєвода Мазовецький Яцек Козловський зазначив, що напередодні уважно ознайомився з проектом змін до Конституції України і першою редакцією проекту закону про префектів, які є аналогом посад воєвод у Польщі.

«Тут я бачу певні принципові подібності тих засад, на яких базується сьогодні Польська держава, і тих принципів, які мають бути покладені в нову державну модель України. Я бачу, тут закладені саме ті принципи, що є важливим для передачі успішного досвіду становлення самоврядування в Польщі для того, щоб це так само відбулося в Україні», - наголосив Яцек Козловський.

Він зазначив, що Польща є унітарною державою, яка одночасно має глибокий рівень децентралізації, що базується на принципі субсидіарності, тобто допоміжності.

«Польська реформа місцевого самоврядування була, з одного боку, реформою політичної системи і мала великий вплив на реформування економіки. І успіхи польських реформ і причина швидких демократичних змін на початку 90 років минулого століття полягали в тому, що ці три ключові реформи - реформа політичної системи, системи економічних стосунків і реформа системи публічної адміністрації відбувалися паралельно і дуже швидко. Отже суть: коли ми одночасно робимо в короткому проміжку часу реформу ключових аспектів суспільно-політичного життя, то позитивні результати акумулюються і додаються. Якщо реформи розтягувати в часі, то таким чином ми допомагаємо тим, хто проти реформ і їх критикує», - сказав воєвода Мазовецький.

Експерти обговорили низку важливих позицій щодо створення та функціонування префектів, зокрема їх повноваження, функції, порядок здійснення префектами аналізу актів органів місцевого самоврядування, їх відносини з цими органами та з центральними органами виконавчої влади, відносини префектів з підприємствами, установами, організаціями, з громадянами. Значну увагу учасники кругло столу приділили питанням актів префекта та порядку їх оскарження та скасування тощо.

Яцек Козловський навів середні дані видачі актів воєводами у Польщі.

«Воєвода приймає близько 20-ти тисяч актів на рік. З них близько п’ятисот – це скасування рішень органів місцевого самоврядування, з яких лише орієнтовно 30-40 актів оскаржується в суді. Це незначний відсоток. Всі решта, чиї рішення відмінені, мають відкриті двері швидко виправити помилку без юридичної тяганини. А ті органи місцевого самоврядування, які звернулися до суду, оскаржуючи акт воєводи, не можуть ухвалити нове рішення, поки справа перебуває в суді», - поінформував воєвода Мазовецький.

В’ячеслав Негода повідомив, що Мінрегіон ретельно підходитиме до кожної норми законопроекту і як тільки робота над ним буде завершена, його представлять для широкого експертного та громадського обговорення.

Довідка

З метою законодавчого розвитку внесеного Президентом України 
15 липня 2015 року на розгляд парламенту законопроекту «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» (реєстр. №2217а), яким передбачено визначити, що виконавчу владу в районах і областях, у Києві та Севастополі здійснюють префекти, робочою групою, утвореною Віце-прем’єр-міністром України – Міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Г.Г. Зубком, розпочато роботу з підготовки проекту Закону України про префектів.

Наразі, відбулися установчі засідання робочої групи, на яких в колі українських експертів опрацьовано концептуальні положення законодавчого забезпечення правового статусу префекта як інституції, покликаної забезпечити здійснення виконавчої влади на відповідній території району, області, Києва та Севастополя.

6-7 серпня 2015 року на засіданні круглого столу за участі представників центральних органів виконавчої влади, Адміністрації Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Апарату Верховної Ради України, польських експертів (Яцек Козловський – воєвода Мазовецкий (Республіка Польща) та Гжегож Кубальський – заступник Директора Бюро Асоціації польських повітів, експерт Сейму Республіки Польща), українських науковців, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування буде обговорено першу редакцію проекту Закону України про префектів. 

07.08.2015

За матеріалами Веб-сайта Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального госоподарства України

 

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації