Авторизація
Запрошуємо, Гість
Ім'я користувача: Пароль: Запам’ятати мене

ТЕМА: Щодо врегулювання конфлікту інтересів

Щодо врегулювання конфлікту інтересів 01 квіт. 2016 15:37 #957

Запитання учасника семінару: Просимо Вас розглянути питання та надати роз’яснення щодо питання у відповідносі до ст.59-1Закону України «Про місцеве самоврядування» конфлікт інтересів. Сесією ради голові та його заступнику встановлюється надбавка та преміювання. Голова та заступник публічно заявляють про конфлікт інтересів і не голосують з даного питання. Сесію веде голова районної ради. Хто повинен підписувати рішення «Про встановлення надбавки та преміювання голові районної ради»?

Відповідь: Чинне законодавство дозволяє у таких ситуаціях приймати суб'єкту, у якого виникає реальний чи потенційний конфлікт інтересів, у голосуванні, за умови повідомлення до початку розгляду відповідного питання на пленарному засіданні. Однак це саме той нечастий випадок, коли я раджу за можливості утримуватись від голосування з обов'язковою фіксацією цього факту у протоколі засідання та з позначенням мотивів такої поведінки. Для керівника така поведінка є найбільш безпечною та й просто більш етичною.
Наголошу ще раз - це право особи, а не обов'язок. Тому за умови дотримання усіх формальностей особа за бажання може приймати участь у голосуванні з відповідних питань.

Підписання рішення не означає конфлікту інтересів. Голова у цьому випадку просто виконує функцію, покладену на нього п. 12 ч. 6 ст. 55 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні". Тобто він просто згідно з покладених на нього обов'язків вживає дій для оформлення рішення, які у описаному випадку не може зробити хтось інший. І Закон не ставить у залежність від наявності чи відсутності конфлікту інтересів вчинення таких дій. Більше того, голова зобов'язаний підписати відповідне рішення навіть якщо він голосував проти. Тому це цілком законно.
Адміністратор заборонив доступ на запис.

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації