Авторизація
Запрошуємо, Гість
Ім'я користувача: Пароль: Запам’ятати мене

ТЕМА: Як вирішити питання адміністративно-територіального устрою на території районної ради, де утворилася одна ОТГ, що охопила всю територію р

Як вирішити питання адміністративно-територіальног​о устрою на території районної ради, де утворилася одна ОТГ, що охопила всю територію р 02 жовт. 2019 17:30 #1057

  • Олександр
  • Олександр  аватар
  • Оффлайн
  • Освоююся на форумі
  • Дописи: 21
  • Подяка отримана: 15
  • Репутація: 12
Сьогодні у органів місцевого самоврядування виникає таке питання: «Як вирішити, в рамках чинного правового поля, питання адміністративно-територіального устрою на території районної ради, де утворилася одна ОТГ?». Питання обумовлене відсутністю коштів на фінансування діяльності таких районних рад, а також тим, що більшість повноважень районної ради здійснює рада ОТГ. А також тим, що зникає спільний інтерес територіальних громад, який відповідно до Конституції України представляють районні ради через те, що в межах району утворена одна територіальна громада.

З цього питання може бути наступна відповідь. На сьогодні діють норми в частині, що не суперечить Конституції України та Законам України Положення про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР, затверджене Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 12 березня 1981 року N 1654-X.

Відповідно до пункту 3 цього Положення утворення і ліквідація районів,
районів у містах, встановлення і перенесення адміністративних центрів районів проводяться Президією Верховної Ради Української РСР за поданням
виконавчих комітетів відповідних обласних, міських (міст
республіканського підпорядкування) Рад народних депутатів.
Відповідно до пункту 29 статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить утворення і ліквідація районів, встановлення і зміна меж районів і міст, віднесення населених пунктів до категорії міст, найменування і перейменування населених пунктів і районів.
Як вбачається з наведеного, для вирішення порушеного питання потрібно подання відповідної обласної ради та рішення Верховної Ради України.

Враховуючи відсутність вирішення даного питання, Правління УАРОР, за пропозицією експертів Ресурсного центру УАРОР, на останньому засіданні вирішили, - на період до завершення реформування системи місцевого самоврядування та врегулювання питання функціонування районних рад, доцільним є передбачити в Державному бюджеті окрему субвенцію на утримання районних рад, виходячи з утриманням мінімально необхідної чисельності апарату та інших поточних видатків. Зокрема, потребує врегулювання розмежування повноважень між рівнями органів місцевого самоврядування, визначення ресурсного забезпечення належного виконання розмежованих повноважень та вирішення питань адміністративно-територіального устрою.
Адміністратор заборонив доступ на запис.

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації