Авторизація
Запрошуємо, Гість
Ім'я користувача: Пароль: Запам’ятати мене

ТЕМА: Повноваження ОМС щодо контролю за сплатою податків

Повноваження ОМС щодо контролю за сплатою податків 15 вер. 2019 22:29 #1052

  • Віктор Венцель
  • Віктор Венцель аватар
  • Оффлайн
  • Новий учасник
  • Дописи: 16
  • Подяка отримана: 3
  • Репутація: 1
Чи є в органів місцевого самоврядування можливість контролювати сплату податків суб’єктами підприємництва?

Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» органам місцевого самоврядування надано повноваження щодо здійснення контролю за сплатою платежів до бюджету підприємницькими структурами, що розташовані на їх територіях. Зокрема, статтею 17 Закону встановлено, що підприємства, установи та організації, що перебувають у комунальній власності підзвітні та підконтрольні органам місцевого самоврядування. Щодо підприємств, які не перебувають у комунальній власності, то статтею 18 визначено, що відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, що не перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, будуються на договірній і податковій основі та на засадах підконтрольності у межах повноважень, наданих органам місцевого самоврядування законом.
Крім цього, слід окремо відмітити, що підпункт 1 пункту «б» статті 28 надає право органам місцевого самоврядування здійснювати контроль за дотриманням зобов’язань щодо платежів до місцевого бюджету на підприємствах і в організаціях незалежно від форм власності.
Також необхідно зазначити про те, що органам місцевого самоврядування надано права (статті 17 та 18 Закону) здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення. Дане питання регулюється постановою КМУ від 21.08.2019 № 823 «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю».
У цьому ж контексті слід відмітити, що частиною 4 статті 64 Господарського кодексу України встановлено, що підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування.
Зважаючи на це, законодавством надані органам місцевого самоврядування певні повноваження щодо контролю за діяльністю підприємств, розташованих на їх територіях.
Адміністратор заборонив доступ на запис.
Ці користувачі сказали вам Дякую: Сергій

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації