Авторизація

Новини

content 50322310903 25cdff4953 k

Зараз багатьох турбує, що після створення нових районів буде з об’єктами культури, які до реформи були у спільній власності громад і в управлінні районів, – будинками культури, бібліотеками, музеями тощо. Мінрегіон пропонує, щоб більшість цієї інфраструктури, а також ресурси на її утримання та розвиток перейшли в громади, де ці об’єкти розташовані.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час публічного обговорення: «Культура в умовах децентралізації. Нові райони», організованого Українським кризовим медіа-центром в рамках Програми USAID DOBRE.

«Усі культурні об’єкти знаходяться в тій чи іншій громаді. Але лише наявність об’єкту культури в селі чи місті ще не означає розвиток там культури, особливо коли сама громада не має на це потрібних повноважень і достатньо грошей, а також кваліфікованих людей. Для справжнього розвитку культури потрібна місцева ініціатива, стимули для жителів сіл та міст підтримувати і розвивати культуру та традиції. Ніхто краще самих громад цих стимулів і можливостей не створить. Саме тому максимум повноважень і ресурсів з розвитку культури на місцевому рівні треба передати громадам. Це і передбачають проекти законодавчих змін, прийняття яких очікуємо в найближчі два місяці. Водночас Міністерство культури має отримати дієві інструменти для реалізації державної політики у сфері культури, в тому числі і через місцеві державні адміністрації», - сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, майже всі об’єкти культури, управління якими здійснюється з рівня району, не перебувають у власності районів чи держави, вони у спільній власності територіальних громад району. Отже громади і надалі мають отримати пріоритетне право вирішувати, що робити з цією інфраструктурою, нести відповідальність за надання культурних послуг.

Заступник Міністра вважає, що однією з перспектив розвитку об’єктів культури може стати ініціатива Мінкультури щодо створення мережі сучасних Центрів культурних послуг в кожній громаді – щось на зразок Центрів надання адміністративних послуг, які вже довели свою ефективність.

«Зараз об’єкти сфери культури часто використовуються неефективно, недостатньо фінансуються. А коли в кожній громаді буде центр, який організовуватиме культурне життя громади, від якого будуватиметься уся мережа закладів культури, тоді місцева влада і жителі громади бачитимуть, які об’єкти і де потрібні, цільове призначення яких треба змінити, а які взагалі перепрофілювати. Отже і гроші використовуватимуться ефективніше, і послуги стануть якіснішими. Але це вже наступний крок. Зараз головне, щоб максимум повноважень і ресурсів, які дозволять розвивати культуру і традиції на місцях, перейшли в громади», - сказав В’ячеслав Негода.

Більше про розвиток культури в умовах децентралізації читайте у спеціальній рубриці ТУТ

Джерело: Прес-центр ініціативи «Децентралізація»

Довідково

Про визначення мінімальних стандартів забезпечення населення культурними послугами: проєкт Закону

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації