Авторизація

Новини

Районні державні адміністрації нових районів треба створити до грудня поточного року. Днями Центральна виборча комісія на 25 жовтня оголосила перші вибори депутатів районних рад 119 нових районів (крім 10 районів Криму та 7 районів, що знаходяться на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей). Отже новообрані районні ради у листопаді проведуть перші сесії, а вже в грудні потрібно буде затверджувати районні бюджети, вирішувати інші питання, які залишаться у компетенції районів. Тому до того моменту мають бути створені районні державні адміністрації, яким, за Конституцією, районні ради мають делегувати більшість своїх повноважень.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час відкритого діалогу «Вектори децентралізації: про завдання та подальші кроки», що відбувся у Чернігові в онлайн-форматі.

«Створення нових РДА - складне, але дуже важливе завдання, виконати яке спільно з Парламентом маємо швидко, щоб з нового року в країні функціонувала якісно нова система органів місцевої влади. Очікуємо, що вже восени Верховна Рада уповноважить Уряд створювати місцеві державні адміністрації, а також прийме нову редакцію закону про місцеві державні адміністрації, проект якого разом з проектами інших важливих для продовження децентралізації рішень, вже оприлюднені для обговорення та пропозицій, - сказав В’ячеслав Негода.

Він нагадав, що головна ідея, закладена у розроблених фахівцями міністерства та експертами змінах до законодавства, відповідає загальній філософії реформи - основні повноваження місцевого самоврядування та ресурси для їх виконання треба передати найближче до людей – у громади і саме там має вирішуватися більшість питань з надання послуг та питань організації життєвого простору для людей. Усі 1470 новостворених громад повинні стати повністю незалежними від районного рівня, зможуть самостійно надавати усі послуги і нести відповідальність за свої рішення чи бездіяльність.

«Законопроекти, які ми сьогодні обговорюємо, треба прийняти до кінця цього року: розподілити повноваження та ресурси між державною владою та місцевим самоврядуванням, а також між органами місцевого самоврядування різних рівнів. Тільки після цього зможемо говорити про початок великої децентралізації, яка охопить кожне село і місто в Україні», - сказав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, минулого тижня відкриті дискусії «Вектори децентралізації: про завдання та подальші кроки» відбулися в Івано-Франківську та Хмельницькому. Заходи організовує Міністерством розвитку громад та територій за партнерської підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Джерело: Прес-центр ініціативи «Децентралізація»

 

 

 

 

 

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації