Авторизація

Новини

Відтепер кожен громадянин може ознайомитися з важливим стратегічним документом. за посиланням https://cutt.ly/5d3CNJa

Раніше Кабінет Міністрів України затвердив нову Державну стратегію регіонального розвитку на 2021-2027 роки, проєкт якої розроблявся Мінрегіоном у тісній співпраці з іншими міністерствами, Офісом Президента України, місцевими органами виконавчої влади, асоціаціями органів місцевого самоврядування, проектами та програмами міжнародної технічної допомоги.Наразі постанова Кабінету Міністрів України та Стратегія опубліковані на Урядовому порталі.

Стратегією визначено три ключових пріоритети державної регіональної політики: людський розвиток та доступність якісних послуг, економічний розвиток регіонів та окремих територій, територіальна згуртованість,

Виходячи з цих пріоритетів, бюджетні кошти будуть спрямовуватися у регіони на реалізацію відповідних заходів. Зокрема, у наступному періоді  — це розбудова мережі Центрів надання адміністративних послуг, розвиток спроможної освітньої та медичної мереж та створення центрів безпеки у громадах.  

В основі другого, одного з ключових, пріоритетів є реалізація проектів регіонального розвитку, які сприятимуть розвитку регіонів, залученню приватних інвестицій та створенню додаткових робочих місць.

Третій пріоритет спрямований на «зшиття» країни. Зокрема, через продовження будівництва та ремонту автомобільних доріг, стимулювання внутрішньо української мобільності та розвиток внутрішнього туризму.

Під час робочої поїздки до Житомирської області 14 серпня Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, відповідаючи на запитання журналістів, зазначив, що в документі докорінно змінено стратегічні підходи до планування.  Зокрема, був визначений перелік з десяти типів функціональних територій. Також Міністр зазначив, що Стратегія передбачає новий підхід до вибору об’єктів підтримки и фінансування. «Ми переходимо від дотацій з держбюджету соціально-економічних програм до інвестиційної підтримки «твердих» та «м’яких» проектів. Гроші йтимуть на ті «тверді» проєкти, що створюють додану вартість та нові робочі місця. І підсилимо їх освітніми та соціальними, так званими «м’якими» проєктами», – повідомив він. Окремо під час спілкування з пресою Міністр Чернишов зосередився на питанні розвитку моно-міст та агломерацій, а також підтримки сходу України, тимчасово окупованих територій та інших регіонів, мешканці яких прийняли найбільшу кількість внутрішньо-переміщених осіб.

Джерело: веб-сайт Мінрегіона

Нагадаємо, УАРОР в рамках діяльності Ресурсного центру зі сталого місцевого розвитку була долучена до підготовки зазначеного документу, детальніше за посиланням.

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації