Авторизація

Новини

046159bc03cb9d4c79961865360fc83c

Усі роки реформи Мінрегіон керувався філософією, що концентрація повноважень і ресурсів має бути на рівні територіальних громад – найближче до людей. Зараз ця філософія не змінилася. Саме вона закладена в усі розроблені фахівцями міністерства та експертами законопроекти, які мають створити якісно нову систему органів місцевої влади, гарантувати сталий місцевий та регіональний розвиток.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час відкритого діалогу «Вектори децентралізації: про завдання та подальші кроки», що відбувся в Івано-Франківську в онлайн-форматі.

За його словами, головною метою розроблених і оприлюднених для обговорення законодавчих змін є чітке розмежування повноважень і ресурсів, їхня концентрація на рівні громад.

«Ми прагнемо щоб повноваження не дублювалися, як між органами місцевого самоврядування і виконавчою владою, так і між органами місцевого самоврядування різних рівнів. Не повинно бути ніякої підпорядкованості, місцеве самоврядування має бути незалежним у вирішення питань, які у їхній компетенції. Також громади повинні отримати право перебирати на себе додаткові повноваження у сфері освіти, медицини, соціального захисту, культури тощо, якщо мають бажання і спроможність їх виконувати. Не можна наділяти громади повноваженнями, не передбачивши джерела фінансування цих повноважень. Усе це передбачено у запропонованому нами пакеті законопроектів», - сказав В’ячеслав Негода.

Він нагадав, що часу для прийняття цих законопроектів небагато, бо з нового року місцеве самоврядування має почати працювати не лише на новій вже створеній територіальній основі, а й з чіткими повноваженнями, ресурсами та відповідальністю. «Отже ми вже за місяць, у вересні подаватимемо цей пакет законопроектів на розгляд Уряду, а потім - до Верховної Ради. Тому просимо усіх, хто бере участь у розвитку місцевого самоврядування і зацікавлений у якісному законодавстві, особливо профільні асоціації, ознайомитися з законопроектами і надати до міністерства зауваження та пропозиції», - зазначив заступник Міністра.

На його думку, ці законопроекти мають потрапити до парламенту якомога швидше ще й тому, що вони дуже важливі для кандидатів, які планують висувати свої кандидатури на голів та депутатів місцевих рад на місцевих виборах у жовтні цього року. «Люди, які готуються взяти на себе відповідальність за розвиток громад і територій, мають чітко усвідомлювати, в яких умовах і за якими правилами вони працюватимуть найближчі роки. Тільки так вони зможуть виправдати очікування, покладені на них виборцями», - сказав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, вчора у Хмельницькому відбулася перша з циклу відкритих дискусій «Вектори децентралізації: про завдання та подальші кроки», які організовує Міністерство розвитку громад та територій за партнерської підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Джерело: Прес-центр ініціативи «Децентралізація»

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації