Авторизація

Новини

Про це йдеться у статті 5  проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування», підготовленого Мінрегіоном в рамках впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на принципах децентралізації та субсидіарності владних повноважень.

Пропонується наступне.

1.З урахуванням основних засад та принципів з охорони дитинства та вимог щодо недискримінації, орган місцевого самоврядування має створити належні умови та забезпечити будь-якій дитині, здатній сформулювати свої власні погляди, право самостійно або у групі дітей вільно виражати свої погляди з усіх питань, віднесених до компетенції місцевого самоврядування в Україні, які на думку дитини (груп дітей), стосуються її (їх).

Орган місцевого самоврядування має приділяти належну увагу усім поглядам дитини та/або груп дітей з питань місцевого самоврядування відповідно до їх віку і зрілості та створювати умови для широкого та системного залучення дітей і молоді до вирішення питань місцевого значення.

Право дитини на участь у місцевому самоврядуванні у формах, які передбачають прийняття безпосередньо територіальною громадою (частиною територіальної громади, територіальними громадами району чи області) рішень, обов’язкових до виконання,  може обмежуватись за ознакою віку у випадках, передбачених Конституцією України. Однак це не перешкоджає дитині та/або групі дітей публічно висловлювати свої погляди із відповідного питання, та не позбавляє орган місцевого самоврядування обов’язку із належною повагою розглянути цю позицію та урахувати її у своїй діяльності адекватно до її обґрунтованості.

Дитина або група дітей мають бути поінформовані органом місцевого самоврядування про результати розгляду порушеного ними питання та отримати пояснення про те, яким чином ураховано її (їхні) погляди.

2.Органи місцевого самоврядування, депутати місцевих рад та посадові особи місцевого самоврядування сприяють залученню молоді у вирішення питань місцевого значення, створюють у будь-яких не заборонених законодавством формах додаткові інструменти для залучення молоді до участі у місцевому самоврядуванні на місцевому та регіональному рівнях, їхній соціальній та суспільній інтеграції (молодіжні ради, молодіжні простори, хаби тощо).

Будь-який нормативний акт органу місцевого самоврядування, що визначає загальні умови та порядок залучення громадян у суспільне життя, має передбачати механізми широкого залучення молодих людей до вирішення питань місцевого значення. Принципи та різні форми безпосередньої участі територіальної громади у місцевому самоврядуванні, застосовуються до всіх молодих людей без дискримінації. Для того, щоб досягти цього, особлива увага повинна приділятися стимулюванню участі в місцевому і регіональному житті молодих людей з неблагополучних верств суспільства і з етнічних, національних, соціальних, сексуальних, культурних, релігійних та мовних меншин.

Органи місцевого самоврядування відповідного рівня сприяють вирішенню питань про надання суб’єктам молодіжної роботи на пільгових умовах у користування приміщень під місцеві молодіжні центри та молодіжні простори, необхідних для здійснення молодіжної роботи, а також – утворенню підприємств, установ та організацій у молодіжній сфері, створюють на місцевому рівні умови для самореалізації та розвитку потенціалу молоді, підвищення рівня її самостійності, спроможності та активної участі в суспільному житті.

Довідково, зазначаємо, що Стратегія Ради Європи з прав дитини (2016-2021) одним із пріоритетних напрямів   визначає «Участь усіх дітей». У стратегії зазначається, що діти мають право бути почутими і брати участь в ухваленні рішень, які стосуються їх інтересів, як особистості і як група.

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації