Авторизація

Новини

Є думка, що перш ніж створювати новий адміністративно-територіальний устрій, необхідно прийняти рішення про повноваження органів влади на кожному з рівнів. Чому реформа йде іншим шляхом, у статті для видання «Дзеркало тижня» розповів заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

«Вся логіка змін - в чинній Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, яка пройшла випробування часом, підтримана міжнародною спільнотою (мені доводилося неодноразово  її презентувати в Страсбурзі на різних заходах Ради Європи, в інституціях ЄС у Брюсселі, інших міжнародних заходах). У ній є відповіді практично на всі концептуальні питання – і про спроможні громади, і про нові райони та систему влади, повноваження і ресурси, префектури, навіть про адміністративний нагляд, про який не модно згадувати», - написав В’ячеслав Негода.

За його словами, в реформі є послідовно логічні кроки, які не допускають, що спочатку дайте гроші, потім повноваження, а тоді створимо громади і райони. «Якраз ця логіка відповідає яскравим картинкам про коня і воза. Звісно, що спочатку визначається територіальний устрій, який є фундаментом для організації системи територіальних органів влади і місцевого самоврядування. Владні стіни повинні стояти на чіткому і міцному сучасному фундаменті, а не на руїнах, що залишилися у спадок від СРСР», - зазначив заступник Міністра.

Він нагадав, що відповідь на питання щодо повноважень - у першому пакеті з чотирьох основних законопроектів (про місцеве самоврядування, про місцеві державні адміністрації, про зміни до бюджетного кодексу, про зміни до податкового кодексу), які давно оприлюднені.

«Але головна відповідь полягає в тому, Урядом може внести їх у парламент лише після затвердження фундаментального рішення щодо територіального устрою районів і громад у їх складі (№ 3650). Наголошую також, що з постановою про райони, необхідно прийняти зміни до Бюджетного кодексу (№ 3614), який розвіє низку спекуляцій і додасть впевненості у незмінності податкової бази майбутніх громад», - написав В’ячеслав Негода.

Читайте також:

Голосування за райони: залишати чинний поділ не можна

Хто і чому незадоволений формуванням нових районів

Майбутнє працівників районних органів влади: чого чекати після реформи

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації