Авторизація

Новини

stef egg 131119 6

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук у середу, 13 листопада зустрівся з Помічницею Генерального секретаря ООН, Заступницею Адміністратора Програми розвитку ООН (ПРООН), Директоркою Регіонального бюро ПРООН для Європи і Співдружності Незалежних держав Міар’яною Сполярич Еггер.

Ключовою темою розмови було обговорення шляхів подальшої співпраці Верховної Ради України з ПРООН у напрямку просування реформ в Україні, обговорення їх у суспільстві, переходу до електронного документообігу та цифровізації систем управління державою.

Руслан Стефанчук від імені народних депутатів України подякував міжнародній організації за всебічну підтримку України, її територіальної цілісності та суверенітету. Він зазначив, що за обсягами ресурсів та проєктів програмна діяльність ПРООН в Україні є наймасштабнішою в європейському регіоні та однією з найбільших у світі, і підкреслив, що «нинішня зустріч стане черговим імпульсом для подальшої співпраці з ПРООН».

Перший заступник Голови Парламенту наголосив на важливості партнерства з організацією та відзначив її особливу роль в інтеграції Цілей сталого розвитку у процес стратегічного планування розвитку України.

Серед напрямків, впроваджених за сприяння ПРООН, Руслан Стефанчук відмітив проєкт Європейського Союзу/Програми розвитку ООН «Рада за Європу», який дозволив удосконалити законотворчий процес, ефективно використовувати інформаційні технології під час підготовки законопроєктів, впроваджувати засоби електронного врядування. «Ідеологія цифрової України є визначальною і пріоритетною як для Президента України, Кабінету Міністрів України, так і для суспільства в цілому», - підкреслив політик.

РусланСтефанчук подякував представникам міжнародної організації за започаткування у цьому році нового проєкту спільно з представництвом ЄС, спрямованого на підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України. Він також окреслив пріоритетні напрямки подальшої співпраці: підвищення якості національного законодавства, його цілковитий аудит і систематизація, реформування Регламенту Верховної Ради України тощо. «Пріоритетом на сьогодні є викорінення застарілих пострадянських норм і формування нового, якісного, європейськи спрямованого законодавства», - зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Політик наголосив на важливості впровадження сучасних механізмів швидкого і якісного розгляду законопроєктів. Водночас, він запевнив, що швидкість не стане пріоритетом над якістю. «Дуже важливо збалансувати ці питання і унеможливити зловживання процедурними моментами, які гальмують процес реформування країни. Народ потребує швидких і ефективних змін», - сказав Р. Стефанчук.

Перший заступник Голови Верховної Ради України також визначив ще один важливий напрям співпраці з ПРООН – запровадження людиноцентричної політики у системі відносин між державою і людиною. За його словами, «повинно бути менше держави в житті людини, і більше людини в житті держави, оскільки відповідно до Конституції України людина є найвищою соціальною цінністю».

Наприкінці зустрічі Руслан Стефанчук відмітив: «Дуже хочу, щоб Україна прокинулась і була успішною, однак досягти цього складно без допомоги партнерів з Європейського Союзу та міжнародних організацій, які сповідують ті самі цінності, які сповідує український народ».

Своєю чергою, Міар’яна Еггер приділила особливу увагу питанню комунікування реформ – пояснення людям щодо послідовності та необхідності реформ, спрямованих на підвищення життєвого рівня громадян. Вона зауважила, що Порядок денний 2030 є ефективним інструментом впровадження людиноцентричних реформ, оскільки його визначальним принципом є "не залишити нікого осторонь". Пані Еггер запевнила у подальшій підтримці України як у питаннях адаптації українського законодавства до європейських стандартів, так і у питаннях цифровізації держави. За її словами, такі кроки допоможуть об’єднати ресурси та спростити управління країною. «Ми хочемо бачити Україну успішною», - підкреслила Помічниця Генерального секретаря ООН.

stef egg 131119 9

Сторони також домовились більш детально обговорити програму подальшої взаємодії під час наступної зустрічі.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України 

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації