Авторизація

Новини

23 жовтня 2019 року на публічній презентації змін до Конституції України в частині децентралізації було зазначено, що адміністративно-територіальний устрій України буде складатися громад, округів та регіонів.

Округ буде суто адміністративною одиницею. І на разі розглядається модель, за якою буде здійснюватися врядування на оружному рівні. Тобто можливість самоврядування і на рівні округу все ще розглядається. Також тривають дискусії щодо назви цієї адміністративно-територіальної одиниці,  зокрема це такі як повіти або дістрікти.

Міністр розвитку громад та територій Альона Бабак висловила позицію, що не має потреби формувати органи місцевого самоврядування на окружному рівні, через відсутність повноважень, які вони могли б здійснювати.

При цьому, управління спільною власністю районів може здійснюватись в рамках співробітництва територіальних громад або окремі об’єкти можуть бути переданні до відання обласних рад.

Довідково

Доцільність існування субрегіонального рівня влади в майбутньому адміністративно-територіальному устрої країни доводив в ефірі Громадського радіо Сергій Чернов, Президент Української асоціації районних та обласних рад, Голова Харківської обласної ради. Детальніше за посиланням.

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації