Авторизація

Новини

 

content 3 1 1

Донеччина та Луганщина є потужними драйверами реформи місцевого самоврядування. Ці області є взірцем для наслідування, адже працюють у складних умовах, а їх результати кращі від окремих регіонів, які працюють у більш комфортних умовах.

Про це сказав заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час Форуму «UN RPP для реформ на сході України» у м. Святогірськ. Захід, який  організувала Програма ООН із відновлення та розбудови миру, зібрав понад сотню представників місцевого самоврядування та виконавчої влади Донецької та Луганської областей, проектів міжнародної технічної допомоги.

«Донеччина і Луганщина, не дивлячись на військову агресію, насправді зробили величезний прорив у втіленні децентралізації. Тому завжди ставлю їх в приклад іншим областям, які працюють у значно кращих умовах, але чомусь менш результативно. Ми тут бачимо прагнення людей змінюватися і змінювати середовище, в якому живуть, бачимо їх величезну відповідальність. Це важливо не тільки для цих областей, а й для всієї України. Адже зміни, які тут відбуваються, в тому числі і в об’єднаних громадах, демонструють всім, що при бажанні – можливо все. От я вчора відвідував Краматорськ і був приємно здивований хорошими дорогами. А це один з результатів реформи. Бо і зростанню бюджетів розвитку громад, і державній підтримці реалізації проектів, і активізації ініціатив на місцях – всьому сприяла децентралізація», - сказав В’ячеслав Негода.

Він висловив підтримку тим об’єднаним громадам Донецької і Луганської областей, які роками очікують рішення ЦВК про призначення перших місцевих виборів.

«Ми підтримуємо рішення цих громад. На жаль, є чинники, які не дозволяють їм зараз провести перші місцеві вибори. Ці чинники відомі – військова агресія. Завдання Президента – до 2020 року завершити реформу і провести наступні місцеві вибори на новій територіальній основі громад і районів. І ми це завдання виконуємо. Вся територія України, як планується, буде покрита спроможними громадами. Для людей мають бути створені скрізь однаково комфортні умови для життєдіяльності, скрізь має бути високий рівень сервісів і послуг», - сказав заступник Міністра.

Він нагадав, що у Програмі діяльності Уряду децентралізація є одним з пріоритетних напрямів. Вже підготовлене концептуальне бачення проекту змін до Конституції України в частині децентралізації, які 23 жовтня презентують асоціаціям органів місцевого самоврядування. На сонові змін до Основного закону буде запропонований пакет законопроектів, необхідних для комплексного втілення реформи.

content 2

В’ячеслав Негода подякував Програмі ООН із відновлення та розбудови миру за всебічну підтримку громад Донецької та Луганської областей, відзначивши якісні результати участі Програми у розвитку територій громад.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО). Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Фото: Олександр Сімоненко / ПРООН в Україні

Джерело: Прес-центр ініціативи «Децентралізація»

Довідково

Українська асоціації районних та обласних рад в рамках діяльності Ресурсного центру зі сталого місцевого розвитку впроваджує проект  «Добре врядування для розбудови потенціалу громади»,  в рамках проекту Програми ООН із відновлення та розбудови миру «Ефективне врядування та залучення громадян для покращення доступу до правосуддя, безпеки, охорони довкілля та соціальної згуртованості на сході Україні» за підтримки Уряду Королівства Данії, Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida). Цільовою аудиторією проекту є 20 громад Донецької та Луганської областей. Детальніше про проект за посиланням.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації