Авторизація

Новини

53b16bf8f4b90788442c66c07b9b9805

Закріплення чіткої системи адмінтерустрою України та ефективної системи місцевого самоврядування, запровадження інституту префекта в системі виконавчої влади та гарантування матеріальної і фінансової основи місцевого самоврядування. Такими є основні напрямки змін до Конституції України в частині децентралізації.

Концепцію проекту змін до Конституції в частині територіальної організації влади та місцевого самоврядування представив сьогодні на засіданні Ради донорів з питань децентралізації в Україні народний депутат, член комісії з питань правової реформи Олександр Корнієнко.

Він повідомив, що тривають консультації щодо необхідних змін Основного закону в частині децентралізації, а над розробкою тексту проектних норм працюватиме спеціальна група, яку невдовзі буде утворено і до складу якої увійдуть, в тому числі, юристи-конституціоналісти.

Концепція пропонує трирівневу систему адміністративно-територіального устрою – громада (первинна ланка), округ (субрегіональний рівень), регіон (існуючі області та Автономна Республіка Крим).

«Пропозиція - формування адмінтерустрою належить до повноважень Верховної Ради за поданням Уряду», - зазначив народний депутат.

Систему місцевого самоврядування, за словами Олександра Корнієнка, пропонується закріпити на двох рівнях адмінтерустрою – на рівні громади (рада громади та її виконавчий орган) та на рівні області (обласна рада та її виконавчий орган).

В частині гарантування матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування передбачається сумірність фінансових ресурсів та обсягу повноважень органів місцевого самоврядування. А зміна повноважень має відбуватися з одночасними змінами у розподілі фінансових ресурсів. Крім того, як наголосив Олександр Корнієнко, Концепція пропонує закріпити в Основному законі компенсацію державою витрат місцевого самоврядування, спричинених рішеннями органів державної влади.

Виконавчу гілку влади на відповідній території представлятимуть префекти. У пропозиціях – їх призначає та звільняє Президент України за поданням Кабінету Міністрів.  Префект підзвітний, підконтрольний та відповідальний перед Кабінетом Міністрів, підзвітний та відповідальний перед Президентом України. Строк перебування на посаді префекта – не більше трьох років, далі – ротація.

Олександр Корнієнко окреслив пропоновані повноваження префекта. Ця посадова особа має забезпечувати взаємодію територіальних органів центральних органів виконавчої влади та здійснювати нагляд за додержанням ними Конституції і законів України. Також префект мав би координувати виконання державних програм.  Серед його повноважень – і здійснення нагляду за додержанням Конституції, законів України органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом. В цій частині, як наголосив Олександр Корнієнко, мають бути закріплені гарантії для органів місцевого самоврядування – префект лише призупинятиме рішення, з якого випливатиме, що воно суперечить законодавству, та направлятиме до суду, який прийматиме остаточне рішення.

Народний депутат наголосив, що дороговказом у підготовці змін до Конституції України в частині децентралізації є Європейська хартія місцевого самоврядування, яку Україна ратифікувала у 1997 році.

Він також підкреслив, що пропоновані зміни забезпечать незворотність процесу децентралізації та реформи місцевого самоврядування.

DSC 0646

DSC 0619

Джерело: Прес-центр ініціативи «Децентралізація»

 

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації