Авторизація

Новини

DSC 0511

Чернівецька область протягом декількох наступних років планує реалізувати 56 проектів розвитку гірських населених пунктів загальною вартістю 950 млн грн, в тому числі у рамках Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки.

Про це стало відомо під час круглого столу з обговорення перспектив розвитку гірських територій українських Карпат, що відбувся днями у Чернівцях. Захід організований Українською асоціацією районних та обласних рад в рамках діяльності Ресурсного центру зі сталого місцевого розвитку.

За словами Валентина Дунаєвського, в.о. директора Департаменту регіонального розвитку Чернівецької ОДА, в області визначили чотири пріоритети розвитку гірських територій Чернівецької області, які будуть відображені у проектах до Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки:

  1. Розвиток транспортної та дорожньої інфраструктури.
  2. Розвиток та підтримка підприємництва.
  3. Збереження довкілля.
  4. Розвиток туризму.

Довідка. Проект Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки розробляє Мінрегіон, відповідно до Указу Президента від 22 липня 2019 р. № 543 «Про розвиток регіону українських Карпат». Проект Програми Мінрегіон має подати на розгляд Уряду вже у вересні цього року.

«Розвиток Карпат раніше асоціювався з підтримкою депресивних територій. Але зараз маємо ставитися до наших як до територій нових можливостей», - сказав Валентин Дунаєвський.

Він повідомив, що для розвитку транспортної та дорожньої інфраструктури області передбачається будівництво та реконструкція 310 км доріг та 52 мостів. Про незадовільний стан доріг і необхідність залучення держави до вирішення проблеми говорив чи не кожен учасник круглого столу.

Наголошували учасники заходу і на важливості відкриття прикордонних пропускних пунктів, що є на території області.

DSC 0486

Іван Мунтян, голова Чернівецької обласної ради, член Правління УАРОР зазначив: «Ми пропонуємо відкрити чотири контрольно-пропускних пункти, які є у нашій області. Якби ми це зробили, ніяких коштів з державного бюджету для наших територій не було б потрібно. Ці гірські райони могли б розвиватися самі».

З ним погодився Михайло Чорней, депутат Чернівецької обласної ради: «Відкрити переходи – це мінімум плюс 25 % до бюджету області. Якщо ще побудувати дороги, то до нас поїдуть туристи з Європи, і нам не потрібно буде більше просити ні в кого допомоги. Нашому регіону є що показати, і чим пишатися. Це треба лише вдосконалити».

DSC 0640

На це Алла Кінщак, начальник Головного управління регіонального розвитку Директорату регіонального розвитку Мінрегіону, сказала: «Чи не кожен з виступаючих наголосив на двох основних пріоритетах: транспортна інфраструктура та пункти пропуску. Тому я б попросила ОДА врахувати це, коли будете готувати фінальні пропозиції до Державної програми».

 

Довідка. У Чернівецькій області статус гірських мають 64 населених пункти - це 9% від загальної кількості. В гірських поселеннях проживає майже 43 тисячі осіб, що становить 5% населення області. Гірські райони займають 16% території області. З 35 ОТГ, сформованих в області, 6 мають статус гірських.

 

Для розвитку та підтримки підприємництва область планує надавати фінансову підтримку близько 200 суб’єктам підприємницької діяльності. Також в регіоні хочуть реалізувати два проекти з будівництва ліній з заготівлі та переробки екологічно чистої м’ясо-молочної продукції, створення кооперативів з заготівлі лісових ягід, грибів, лікарських рослин. Крім того, область має три проекти зі створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Під час обговорення цього пріоритету Михайло Андрюк, голова Вижницької районної ради, сказав: «Який бізнес піде до нас в Карпати, якщо бізнесмену потрібно платити додатково 25%. Дійшло до того, що підприємства в горах змінюють юридичну адресу, щоб не платити більше. Треба змінювати це на державному рівні, щоб бізнес був зацікавлений розвиватися в гірських територіях».

DSC 0600

У свою чергу, Валерій Полянчук, голова Селятинської об’єднаної громади зазначив: «Важливо, щоб держава підтримувала розвиток тваринництва в гірських територіях. Зараз поголів’я вівець, кіз, іншої худоби стрімко зменшується. Людям невигідно цим займатися і вони їдуть шукати кращої долі за кордон».

З ним погодився Михайло Чорней, депутат Чернівецької обласної ради: «Це питання має бути конкретним. Наприклад – маєш 50 голів вівець, отримуй 50 тисяч гривень підтримки, має 100, отримуй 100 тисяч. Якби люди таке почули, вже б скоро ми б говорили про значний експорт тваринницької продукції з екологічно чистих гірських територій України. Але це має бути державна програма».

Для збереження довкілля в області планують створення нового об’єкту природно-заповідного фонду та побудувати шість полігонів для твердих побутових відходів.

Багато планів регіон має і в напрямку розвитку туризму: створення 4 туристично-інформаційних центрів, проведення реставрації 15 пам’яток історії та архітектури, прокладання 18 нових туристичних маршрутів, забезпечення проведення 12 тематичних фестивалів, виставок майстрів народних ремесел, дослідження та облаштування джерел мінеральних вод тощо.

Довідка. Міжнародні програми, у яких можуть брати участь регіони українських Карпат:

        • Спільна операційна програма прикордонного співробітництва ЄІСП «Україна - Румунія 2014-2020»(60 млн євро).
        • Спільна операційна програма прикордонного співробітництва ЄІСП «Угорщина - Словаччина – Румунія – Україна 2014-2020» (74 млн євро).
        • Дунайська транснаціональна програма (5 млн євро).

 

Тетяна Татарчук, директорка Чернівецького відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» у своєму виступі зазначила, що для розвитку гірських територій регіон і громади вже мають достатньо внутрішніх і зовнішніх джерел фінансування. «Але у нас велика проблема з освоєнням цих фінансів, ми не повною мірою використовуємо можливості, які дає в тому числі і децентралізація. Громадам потрібно формувати бачення, що вони хочуть і готові робити на своїй території – сформувати цілі і розставити пріоритети. При цьому громади мають бути відкритими до співпраці з державою, з українськими і міжнародними колегами, бізнесом, громадськістю і мешканцями. Ну, і, звичайно, важливо розвивати навички проектного менеджменту. І в цьому наш центр завжди готовий вам допомагати», - сказала Тетяна Татарчук.

DSC 0647

 

Довідка. Бюджет Чернівецької області 2018 року склав майже 5,8 млрд грн (у 2017 році – 3,9 млрд грн).

Державна підтримка Чернівецької області у 2019 році складає 330,2 млн грн:

        • Субвенція на інфраструктуру об’єднаних громад - 76,3 млн грн на 110 проектів - з них 13 проектів в гірських населених пунктах на суму 6,6 млн грн.
        • кошти Державного фонду регіонального розвитку – 170,3 млн грн на 25 проектів – з них 3 проекти в гірських населених пунктах на суму 28,7 млн грн.
        • Субвенція на соціально-економічний розвиток – 83,6 млн грн на 229 проектів – з них 24 проекти в гірських населених пунктах на суму 4 млн грн.

«Інструментів і джерел ресурсів для розвитку гірських територій є багато. І Державна програма розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки може стати ще одним інструментом. Але важливо, щоб вона була нестандартною, не схожою на той же ДФРР, інфраструктурну субвенцію ОТГ та інші субвенції. Маємо спільно з вами показати її необхідність і те, що вона заслуговує окремої бюджетної програми, яка буде спрямована саме на розвиток Карпатського регіону. Від якості наших з вами проектних пропозицій до Програми залежатиме обсяг її фінансування. Ця програма має бути унікальною, як і самі Карпати», - сказала у своєму заключному виступі представниця Мінрегіону Алла Кінщак.

DSC 0682

DSC 0622

DSC 0504

Матеріал підготовлений в рамках проекту "Сталий розвиток Українських Карпат", за підсумками круглого столу, який відбувся 21 серпня 2019 року у м. Чернівці, організований Українською асоціацією районних та обласних рад в рамках діяльності Ресурсного центру зі сталого місцевого розвитку.

Проект «Сталий розвиток Українських Карпат» впроваджується Українською асоціацією районних та обласних рад в рамках діяльності Ресурсного центру зі сталого місцевого розвитку у партнерстві з Посольством Республіки Польща та Мінрегіоном.

В рамках проекту передбачається проведення 5 круглих столів. Заходи вже пройшли на Львівщині, Закарпатті, Івано-Франківщині та у Чернівцях.

На початку вересня в Києві відбудеться підсумковий круглий стіл, де презентують проект Державної програми розвитку регіону Українських Карпат на 2020-2022 роки, яка буде внесена на розгляд Уряду.

b_150_100_16777215_00_images_multithumb_thumbs_b_200_150_16777215_00_images_logos_polska_pomoc_logo.jpg

Проект фінансується Міністерством закордонних справ Республіки Польща
в рамках програми польської співпраці в цілях розвитку.

 

 

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації