Авторизація

Новини

IMG 8774 1080x675

Тут не лише говорять, тут чують один одного –  саме так розповідає про Форум місцевого розвитку, який відбуватиметься впродовж  25 – 27 червня у  Трускавці, що на Львівщині, Галина Литвин – виконавча директорка Асоціації  «Єврорегіон – Карпати – Україна».

Про значення Форуму для Карпатського регіону, особливості, ключові напрямки та учасників говоримо далі.

Цього року Форум місцевого розвитку відбуватиметься уже вчетверте.  Якою буде основна тематика цьогорічного заходу і наскільки загалом розширюєте тематику та формат порівняно з минулими роками, чи, навпаки, звужуєте?

Щороку ми намагаємося обирати найгостріші теми, які стосуються розвитку Карпат, бо саме Карпатський край, його проблематика – у центрі нашої уваги з року в рік, і 2019 не виняток. Цього разу, беручи до уваги потреби громад, будемо дискутувати, зокрема: про розвиток Карпатського регіону, стратегію, секторальну підтримку, використання елементів партнерства та співпраці для розвитку територій. Будемо мати ґрунтовну дискусію щодо економічного розвитку в Карпатах: яким чином розвивати підприємництво на місцях, як взаємодіяти та налагоджувати співпрацю між владою, бізнесом та громадою, як має відбуватися залучення ресурсів для розвитку малого та середнього бізнесу.

Карпатський прорив: партнерство задля регіонального розвитку –  провідна ідея цьогорічного форуму, яка передбачає об’єднання зусиль як областей Карпатського регіону, так і центральних органів влади задля отримання пілотної програми підтримки Українських Карпат у майбутній фінансовій перспективі Європейського Союзу. Ми над цим працюємо уже зараз і справді віримо у наш успіх. Стратегія втілення цього проекту теж буде обговорюватися під час Форуму. Ми не ставимо за мету звужувати чи розширювати тематику, ми намагаємося конкретизувати проблеми Карпатського  краю. Обговорювати їх з представниками місцевих громад, центральної влади, європейськими партнерами, які є активними учасниками Форуму щороку, а, головне, ми шукаємо шляхи вирішення цих проблем.

Щороку Форум збирає все більшу кількість учасників, високопосадовців, партнерів, закордонних гостей. Кого очікуєте цьогоріч?

Наше завдання – зібрати усіх, хто реально може і хоче допомогти розвиватися Карпатам. Насамперед, звісно, це представники карпатських громад, які входять до Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» – адже вони чи не найкраще знають проблематику на місцях. Нам дуже приємно, що понад половина голів обласних рад прийняли запрошення від голови Львівської обласної  ради до участі у Форумі. Відповідно, наша дискусія винесеться також і на міжрегіональний рівень. Будуть також представники центральної влади, які мають безпосередній вплив на процеси вирішення певної проблеми чи процеси підтримки. Цього року очікуємо керівництво Верховної Ради України, віце-прем’єрів, які займаються питаннями розвитку Карпат, міністрів екології, закордонних справ, регіонального розвитку.

Також нам дуже важлива підтримка наших іноземних партнерів – як урядовців, так і донорських організацій. Цього року очікуємо делегації з Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії, Грузії, Туреччини, Німеччини, представників фондів і програм, які працюють в Карпатах. Загалом – понад 400 учасників.

Які основні меседжі будете доносити учасникам Форуму? Що закладаєте у презентаціях чи планах дій на перспективу?

Форум триває впродовж трьох днів і щодня буде центральна дискусія. У перший день запланована дискусія «Розвиток українських регіонів крізь призму євроатлантичної інтеграції», у другий день – «Карпатський прорив: партнерство задля розвитку», та у заключний день – «Співпраця задля розвитку Карпат».

Основний меседж цих дискусій – це просування пілотної програми на рівні Європейського Союзу на перспективу 2021-2027 років. Але про неї потрібно говорити уже зараз, щоб так би мовити «встрибнути» в останній вагон потяга, який рухається Європою. У цьому контексті ми розмовлятимемо про те, яким чином цей пілотний проект підсилює виконання угоди про асоціацію, як вивести ці питання у політичну площину, закцентуємо увагу на контексті залучення міжнародної технічної допомоги.

Є також ідея створити Раду донорів Карпат як такий собі  координаційний механізм, що буде узгоджувати пріоритети  підтримки територій, вивчати зворотний зв’язок з регіонів, що саме їм потрібно і над чим потрібно працювати.

Отож, ключові меседжі – це пілотна програма та об’єднання усіх донорів задля розвитку Карпатського регіону.

Карпати, і українська їх частина зокрема, це насамперед туристична локація – це стосується і природи, і культурних чи архітектурних пам’яток. Здається, що вже нічого нового не можна придумати чи таки можна?

Наше завдання як Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» не вигадувати щось кардинально нове, а максимально широко дивитися на усе, що є, досліджувати проблеми, які є і пропонувати рішення задля подальшого розвитку Карпатського краю. Що стосується туризму, так у Карпати приїжджають відпочивати. Але серед того, що об’єднує тих, хто відпочиває, точно є кухня. Бо навряд чи турист у Карпатах буде смакувати салат «Цезар», він захоче скуштувати страви місцевої кухні, з місцевих продуктів, причому з продуктів екологічно чистих,  які мають якусь традицію творення. От під час Форуму ми хочемо на одній кухні зібрати тих, хто продає свої послуги туристам і дослідників та практиків гастротуризму. Це буде дискусійна розмова на кухні «Локальні виробники і гастротуризм як драйвер розвитку територій». Це, до речі, єдина дискусія, яка буде відбуватися на вулиці, де ми будемо готувати традиційні карпатські страви, які можна буде скуштувати. Це буде не просто готування їжі – це буде розмова про традиції, виробників, які славляться своїми чи то наливками, ковбасами, сирами, такі собі гастромандри Львівщиною. Звісно, опісля відбудеться для усіх частування. Бо коли ми говоримо про локальних виробників і розвиток гастротуризму – ми повинні розуміти, що тут виходимо за рамки звичного приготування та споживання їжі. Промоція локальних виробників, промоція локальних продуктів – це насамперед надання місцевому населенню можливості бути зайнятими на місцях, підвищення конкурентоспроможності цієї території. І ця промоція дозволяє монетизуватися територіям і, відтак, краще розвиватися. Бо для місцевого населення – це шанс залишитися на місці, працювати на місці. А території, яка промує гастротуризм – шанс виділитися порівняно з сусіднім населеним пунктом, яке не знає, що, наприклад, «цибулячки» – це традиційна страва і турист буде їсти її тільки тут. Для території – це іміджеві питання. У маркетинговій стратегії, в стратегії того як буде себе продавати і брендувати, гастрочастина може бути важливою складовою і це теж частина туристичної галузі, але під іншим кутом зору.

Якою буде неформальна частина  Форуму, хто забезпечуватиме музичний супровід, чи відзначатимуть традиційно кращі практики місцевого розвитку та ініціатив громад?

Цього року під час Форуму буде не тільки професійне обговорення та пошук кращих рішень для Карпатського краю. Комунікація буде значно ширшою – хочемо залучити також мешканців та гостей Трускавця, де відбуватиметься захід. На Форумі буде не тільки результативно, пізнавально, але й активно та цікаво. Наприклад, разом зі львівським відлунням Національного олімпійського комітету організовуємо Олімпійський день: у заходах братимуть участь діти, які займаються у спортивних секціях Трускавця. Також запрошуємо долучитися до активностей мешканців та гостей міста. Також увечері 26 червня на центральній площі Трускавця відбудеться концерт за участі Дзідзя, гурту «МЕРІ», Оксани Мухи, окрім того слухачів буде радувати найкращий військовий оркестр світу із Національної академії сухопутних військ.

Минулого тижня  на Гуцульщині відбувся Форум «VIA CARPATIA», де Карпати теж у фокусі. Чим відрізняється Форум місцевого розвитку і  чи можливе у майбутньому об’єднання зусиль цих двох неординарних подій?

«Єврорегіон-Карпати-Україна» є одним із організаторів Форуму місцевого розвитку і є партнерами «VIA CARPATIA» і навпаки, Микола Княжицький, натхненних «VIA CARPATIA», є нашим незмінним учасником. Вважаємо, що про проблеми розвитку Карпат слід говорити на кожному окремому майданчику. Радію, що Микола Княжицький вибрав цей майданчик у Верховині, минулого року це була Криворівня. Забагато розмов про Карпати не буває.  Ці два форуми об’єднані спільною ідеєю – знайти нові ідеї для розвитку Карпат, показати їхню особливість, цінність і неповторність. Дуже сподіваюся, що такі дискусійні майданчики, де обговорюватиметься проблематика Карпат у різних аспектах, з’являться на Закарпатті, на Буковині і чим більше ми будемо про це говорити, тим більший шанс залучити ширше коло людей для втілення цих ідей в життя.

Яких конкретних результатів очікуєте від Форуму для Львівщини і Карпат загалом.  

Цього року у нашій  резолюції, яка буде прийнята за підсумками форуму, головне завдання – це звернення Уряду України до Європейського Союзу про підтримку Карпат. Якщо нам за цей рік вдасться  зрозуміти усі виклики, пережити усі зміни на політичній арені  і пройти цей шлях, то вважаю, що зусилля, які ми цілою командою вклали у цей форум будуть виправдані. Окрім того, звичайно, ми будемо підписувати партнерські угоди щодо реалізації нових проектів. Зокрема, партнерські угоди щодо реалізації проектів в рамках програми ініціатив карпатських громад.

Ми будемо говорити про нові проекти, спілкуватимемось  з донорами тощо.

Основне наше завдання – поставити Карпати, їхні потреби у центр уваги посадовців різних рівнів активістів, іноземних партнерів. Чим більше буде таких майданчиків, тим реальніше, що ця мета буде досягнута. Бо якщо не будемо говорити, не будемо артикулювати наші потреби – то про них ніхто не знатиме і ніхто не захоче їх вирішувати

Тож запрошую на Форум місцевого розвитку у Трускавці. Тут – результативно, пізнавально, смачно, автентично, спортивно, тут не лише говорять, але й чують.

Форум збирає тих, хто любить Карпати, вболіває за них і прагне щось змінити у цьому регіоні на краще.

Підготувала інтерв’ю  для ІА “Галінфо” Уляна Яжик

Джерело: Веб-сайт Форуму місцевого розвитку 

Реєстрація на ІV Форум місцевого розвитку відкрита!
Три дні найактуальніших тем та дискусій. Три дні спільної роботи та аналізу. Три дні заради майбутніх досягнень.
Долучайтеся до нас!
Реєстрація тут

 

 

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації