Авторизація

Новини

1

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин сьогодні, 18 грудня, у Києві бере участь у підсумковій конференції конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» у 2018 році, організованого Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-господарства України у співробітництві з Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні». У межах заходу очільник облради представив практики розвитку Львівщини, засновані на власних стратегіях, проектах та ресурсах.

Як наголосив Олександр Ганущин, конкурс проектів місцевого розвитку, що отримав визнання і нагороду в конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування!», стартував за ініціативи Львівської обласної ради ще в далекому 2011 році.

«Тоді я був простим депутатом, і нам запропонували проектний підхід на засадах відкритого конкурсу, які на той час впроваджувалися ПРООН у міжнародному проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

Уже тоді мені і моїм колегам було складно відмовитися від ідеї розподіляти кошти дуже «куцого» за обсягами бюджету розвитку обласного бюджету і віддати право оцінювати заявки, подані на конкурс, незалежним експертам.

Але ще складніше було для наших бенефіціарів, наших конкурсантів, повірити, що отримати кошти на реалізацію невеличкої мрії у своїй громаді – ремонту класу в школі, даху в клубі чи встановити дитячий майданчик, є можливим.

На відміну від проектів ПРООН чи того ж таки ДФРР ми запропонували, що в основі – спільне бажання вирішувати питання, тому обсяг фінансування з бюджетів не 90%/10%, 80%/20%, а пополам. Обласний бюджет допомагає у цьому конкурсі тим, хто готовий солідарно вирішувати проблемні питання.

Тому на наш конкурс можуть податися ті, хто:

- має підтримку з місцевого бюджету на рівні 50% бюджету проекту;

- готовий скласти заявку на конкурс, основою якої є складений кошторис;

- і останнє – найголовніше – ми приймаємо заявки з внеском громади не менше 5% до запитуваних грошей з бюджетів усіх рівнів.

1

Ці умови практично не змінилися упродовж 7 років. Що ми маємо на сьогодні? На конкурс проектів місцевого розвитку 2018 року подалося 2000 заявників, експерти оцінили їх за бальною шкалою у 7 пріоритетах, конкурсна рада затвердила 1007 переможців. З них на сьогодні зреалізовано вже 1002.

За ці 7 років ми вийшли на бюджет конкурсу у таких цифрах: 1007 проектів,

122 млн грн обласний бюджет, 77 млн грн інші місцеві бюджети,

52,6 млн грн – кошти громади.

Але що ще важливіше для нас. Окрім традиційних заявників в особі органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, у 2018 році з 1000 переможців – 631 представники різних громадських об’єднань. Тобто, функцію реалізації невеликих за обсягом – до 400 тис бюджетних грошей готовий на себе взяти громадський сектор у селах, селищах та містечках. Готові скласти кошторис, зібрати власний внесок, відкрити у казначействі рахунок «сума за дорученнями» і відзвітувати про використання мінімум трьох платежів.

І данина децентралізації: мали 270 проектів, поданих об’єднаними територіальними громадами, з яких перемогли – 143 на 19,4 млн грн з обласного бюджету.

2

Ось та виглядають наші пріоритети:

3

Тепер похвалимось результатами за три роки, за нашої каденції. Якщо підсумувати три роки дії Програми, то загальні цифри свідчать про її успіх і про правильність обраних векторів змін:

4

Це дало змогу провести реконструкцію, капітальний ремонт чи придбати обладнання та інвентар у майже 1000 закладах освіти (школи, дитячі садочки), 380 закладах культури, 200 закладах охорони здоров’я. Крім того, реалізовано близько 300 проектів вуличного освітлення та близько 400 інших важливих для громад Львівщини проектів (в т.ч. дитячі і спортивні майданчики).

І все вище сказане візуалізовано для будь-якого користувача Інтернет, від заявки до звіту про виконання.

Конкурс проектів на 2019 рік стартував 3 грудня, прийом заявок до 31 січня. Зараз у нас набір незалежних експертів – запрошуємо присутніх подаватися –  ми оплачуємо з обласного бюджету цю роботу, нам потрібно 24 експерти, кожен проект читає троє. На середину травня плануємо вийти на субвенцію кожному переможцю.
 

І на останок. Окрім конкурсу проектів місцевого розвитку, ми стартуємо у 2019 році з новою програмою – на міжмуніципальне співробітництво, що має на меті каталізувати спільні проекти в суміжних громадах. Хочемо, щоб громади-сусіди мали спільні ініціативи – від освітлення вулиці, що з’єднує два села, до ДЮСШ на 2 ОТГ. Стартуємо як і з мікропроектами у 2011 році з 5 млн грн. Ідея та сама – проста заявка, 50/50, внесок громади і головне – угода про міжмуніципальне співробітництво, зареєстрована у Мінрегіоні.

5

Якби нас підтримали у цій програмі з державного бюджету чи Uleadu, котрі часто вкладають гроші не туди, нехай на тотожну суму – проектів могло б бути більше. Думайте, панове члени Уряду і донори, що працюють в Україні.

Дякую за увагу!», - сказав Олександр Ганущин.

Джерело: Веб-сайт Львівської обласної ради

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації