Авторизація

Новини

Мінрегіон планує вже у вересні подати на погодження законопроект, який має зменшити кількість заходів та упорядкувати систему державного нагляду і контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування (ОМС).

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГВ’ячеслав Негода в ході консультаційної зустрічі щодо законодавчого врегулювання питання дотримання законності в діяльності органів місцевого самоврядування та упорядкування системи державного нагляду (контролю) за діяльністю органів місцевого самоврядування.

«У врегулюванні питання державного нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування ми обрали дуже демократичний шлях. Ми враховуємо думки провідних міжнародних та українських експертів, народних депутатів, профільних асоціацій і самих громад. Наша позиція відкрита і щира і ми хочемо цього від усіх, особливо – від профільних асоціацій. Ми взялися готувати законопроект разом, тож має бути конструктивна робота, а її результат – європейський підхід до державного нагляду. Вакуум у цьому питанні маємо заповнити ми з вами, інакше це можуть зробити, нас не питаючи», - зазначив В’ячеслав Негода.

За його словами, до кінця серпня експерти завершать аналіз діючої системи державного контролю за законністю рішень органів місцевого самоврядування і запропонують, як її можна впорядкувати.

«Вже зараз ми дійшли попередніх висновків, що кількість контролюючих органів має зменшитися і вони не повинні безпідставно втручатися в роботу органів місцевого самоврядування – зупиняти чи скасовувати їхні рішення. Також погодилися, що за виконанням частини власних повноважень ОМС буде лише адміністративний нагляд і лише на предмет їх законності, але ні в якому разі їх доцільності чи ефективності. Крім того, органи місцевого самоврядування зможуть постійно отримувати консультації та підтримку з боку держави, але їхні рішення повинні стати більш прозорими», - сказав перший заступник Міністра.

Читати на тему: «Стратити не можна помилувати». Більше не доведеться вирішувати, де ставити кому

«Держава зобов’язана контролювати законність рішень громад. Це - європейська практика. І ця система має бути максимально зрозуміла. Краще, коли загальний нагляд здійснює один орган, а не десять чи двадцять. Коли учасників багато і нема єдиної системи, отримуємо хаос у держаних інституціях, безпорадність і незахищеність місцевого самоврядування», - сказав під час обговорення професор Страсбурзького університету, експерт Ради Європи Робер Герцог.

З цією думкою погоджується керівник Департаменту демократичного врядування Генерального директорату з питань демократичного врядування Ради Європи Даніель Попеску: «Регіональні відділення єдиного контролюючого органу мають бути невеликими, гнучкими і мати єдину мету – наглядати за законністю, а не приймати рішення замість громад».

«Не варто одразу шукати компроміси, щоб задовольнити усіх. Це вб’є справу на самому початку. Треба запропонувати оптимальну, ефективну модель державного нагляду, здатну допомогти місцевому самоврядуванню і зміцнити державу в цілому, а тільки потім йти на компроміси», - вважає спеціальний посланник Уряду Німеччини з питань реформ в Україні Ґеорґ Мільбрадт.

«Ми бачимо прогрес у підготовці законопроекту. Його філософія, назва і аналіз свідчать, що ми дуже просунулися у цій темі», - зазначив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Раніше Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко заявляв, що розробка і прийняття необхідного закону у сфері державного нагляду дозволить швидше рухатися по імплементації децентралізації.

Джерело: Веб-сайт Децентралізація влади

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації