Авторизація

Новини

Рівень доходів громади щороку зростає. Про це під час дискусії на тему «Чотири роки місцевого самоврядування у регіональному вимірі» у межах III Форуму місцевого розвитку заявила заступник директора департаменту економічної політики – начальник управління економічного розвитку та стратегічного планування ЛОДА Валентина Москаленко.
На території Львівщини діють 35 ОТГ. В останні роки їх створення сповільнився, але зросла якість.
«І за площею і за доходами громади, які створені в 2016-2017 роках, є набагато  успішнішими.  По рівню доходів громади демонструють щорічне зростання. Громади не є слабкою ланкою регіонального розвитку. Ми кожного року фіксуємо успішні проекти громад. Є проекти соціальної інфраструктури. В цьому році реалізуємо проект розвитку молочного кооперативу на базі об’єднаної  громади. Створюються ЦНАПИ, Центри безпеки», – зазначила Валентина Москаленко.
Водночас потрібно організувати навчання місцевих лідерів.
«Громади об’єдналися, але  деякі керівники громад за своїм менталітетом залишилися сільськими головами. Потрібне навчання, щоб мотивувати лідерів громад робити якісні проекти.  Громади або бояться, або не готові пропонувати комплексні економічні проекти. Кожного року ми бачимо одні  й ті самі проекти – дороги, школи, садочки. Але потрібно працювати над комплексними проектами,  бо вони формують додану вартість», – наголосила Валентина Москаленко.
Вона також додала, що обмін досвідом між громадами сприятиме розробці більш якісних проектів.
Своєю чергою міський голова Червонограда Андрій Залівський висловив застереження щодо фінансового навантаження, яке держава перекладає на місцеве самоврядування.
«Коли я прийшов на посаду у 2015 році, наші надходження зросли суттєво, але разом з тим зросло і фінансове навантаження. Якщо нам ще докинуть монетизицію пасажирських перевезень і монетизацію пільг за субсидії, то з цього не залишиться нічого. Коли дають фінансове навантаження, має бути якась компенсація. Якщо цього не буде, то всі позитивні зрушення будуть зведені нанівець», – наголосив міський голова.
Він вважає, що потрібно прийняти Закон України про сплату ПДФО за місцем проживання громадян.

http://ld-forum.com.ua/2018/06/21/gromady-ne-ye-slabkoyu-lankoyu-regionalnogo-rozvytku-valentyna-moskalenko/

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації