Авторизація

Новини

Головне завдання реформи децентралізації в сфері охорони здоров’я — забезпечення якісних медичних послуг в об’єднаних територіальних громадах. Концепція децентралізації медицини, яка була розроблена спільно Мінрегіоном, МОЗ, українськими та міжнародними експертами, представниками територіальних громад, передбачає два етапи. Перший — передача повноважень з надання послуг первинної медичної допомоги до об’єднаних територіальних громад. Другий — реформування системи фінансування та управління закладами охорони здоров’я вторинного рівня та створення госпітальних округів.

Про це у своєму Facebook написав Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку та ЖКГ Геннадій Зубко.

Так він прокоментував виїзне засідання колегії МОЗу у Тернополі, на якому обговорювались особливості функціонування системи охорони здоров’я в умовах децентралізації. Геннадій Зубко повідомив, що на засіданні експертами було презентовано Концепцію децентралізації в сфері охорони здоров’я та покрокову Дорожню карту на 2016 рік

«У найкоротший термін маємо визначити остаточний механізм, щоб на 2017 рік ми затверджували бюджет уже в рамках прийнятої концепції та тих законів, які дозволять налагодити фінансування первинної, вторинної і третинної ланок медицини. Переконаний, що це чергова маленька перемога, перші кроки до Європейської України», — наголосив Геннадій Зубко.

У засіданні колегії взяли участь голова проектний менеджер реформи децентралізації Національної ради реформ Олена Симоненко, в.о. Міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський, голова  Тернопільської ОДА Степан Барна, голова Тернопільської облради Віктор Овчарук та керівники регіональних департаментів та управлінь охорони здоров’я з усіх областей, головні лікарі лікувально-профілактичних закладів області, директори медучилищ.

Нагадаємо, у квітні цього року Віце-прем’єр-міністр окреслив чіткі терміни для впровадження завдань з реформування охорони здоров’я в контексті децентралізації. Він доручив МОЗу до середини травня  затвердити методику формування госпітальних округів, а до середини червня — постанову про склад  госпітальних округів. У липні мають бути вирішені питання щодо внесення змін до Бюджетного кодексу в частині фінансування програм надання вторинної медичної допомоги, а також змін до Закону «Про основи законодавства України про охорону здоров’я» в частині управління госпітальними округами. Дорожню карту децентралізації в сфері охорони здоров’я на 2016 рікбуло схвалено в квітні на спільному засіданні керівництва Мінрегіону та МОЗ.

Ознайомитися з презентаційними матеріалами Дорожньої карти децентралізації у сфері охорони здоров’я можна нижче:

Децентралізація охорони здоров'я

23.05.2016

За матеріалами Веб-сайта Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації