Авторизація

Новини

4 вересня 2015 року  в Харкові відбулося засідання Президії Української асоціації районних та обласних рад під головуванням президент Асоціації, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, на якому прийняла меморандум на підтримку децентралізіції.

Меморандум

Українська асоціація районних та обласних рад неодноразово наголошувала на необхідності децентралізації та реформи місцевого самоврядування, оскільки існуюча система не відповідає потребам Української держави, не забезпечує розвиток демократичних інститутів, гальмує формування громадянського суспільства, не створює умов для регіональної розбудови, несе загрозу цілісності та суверенітету країни.

Тільки повний комплекс реформ, який забезпечить перехід від пострадянської системи управління до повноцінної європейської моделі, доведений до кінця і без зволікань, дозволить Україні встати на шлях розвитку та інтеграції, долучити до цих процесів всі регіони нашої держави.

Розпочаті реформи по децентралізації та модернізації місцевого самоврядування на принципах закладених в Європейській хартії місцевого самоврядування мають отримати конституційно-правову основу через внесення змін до Основного закону в частині, що стосується місцевого самоврядування.

Проект змін до Конституції, схвалений Венеціанською комісією, проаналізований Конституційним Судом України і прийнятий у першому читанні Верховною Радою України.

Асоціація свого часу надавала ряд пропозицій щодо внесення змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування, які у більшості враховані та відповідають потребам суспільства та вирішують основні задачі, покладені на нього в контексті реформи місцевого самоврядування.

Тому Українська асоціація районних та обласних рад наголошує на необхідності якомога швидшого прийняття змін до Конституції України та закликає всі політичні сили припинити спекуляції навколо цієї теми. Ми висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблих і тим, хто постраждав внаслідок трагічних подій біля Верховної Ради України 31 серпня і засуджуємо всі спроби силового тиску на законодавців. Те, що сталося, є неприпустимим в демократичній державі, яку будує народ України.

Українська асоціація районних та обласних рад висловлює підтримку реформам, спрямованим на децентралізацію влади, передачу повноважень на місця. Регіони, громади мають нарешті отримати можливості для вільного і сталого розвитку в єдиній, унітарній, незалежній Україні.

Харків, 4 вересня 2015 року

За матеріалами Веб-сайта Української асоціації районних та обласних рад

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації