Авторизація

Новини

У минулу неділю, 5 липня на березі кисилинського ставка, що на Волині, було надзвичайно велелюдно. Чимало дорослих і дітей від самого ранку поспішали до водойми, бо чудова погода ніби сама запрошувала освіжитись і відпочити після спекотного тижня. Післяобідньої пори сюди уже з'їжджались автомобілями, велосипедами, а сусіди з Ворончина облаштували на підводі шатро, за добрими традиціями вистелили його тканими ряднами, запашними травами, шкірками впольованих тварин, що свідчить про вміння господарювати та годувати власну родину, запаслись гостинцями та приїхали до Кисилина.

Святкове дійство з нагоди Івана Купала відкрила Кисилинський сільський голова Галина Віннік, яка розповіла присутнім про підсумки реалізації проекту «Благоустрій території поблизу ставка в с.Кисилин – крок до туристичного рекреаційного розвитку Локачинського району» за грантової підтримки Волинського обласного благодійного фонду «Європейський вектор» в сумі 8400 гривень. В ході проекту виготовлено та встановлено гойдалку, дитячу гірку, 5 альтанок, пісочницю, очищено зону купання від чагарників та очерету, завезено пісок, облаштовано пляжну територію та волейбольний майданчик, встановлено вбиральню та дерев'яні смітники. До спільної справи, крім благодійної організації, за словами Галини Сергіївни, долучились практично всі жителі Кисилина, від малого до старого, а також місцеві спонсори: підприємці Олександр Ковальчук, Віталій Лісецький, Михайло та Святослав Ткачуки, Марія Захарчук, Ірина Каліщук, Марія Панасевич, Ольга Медведчук та лісівники Ігор Іщук і Віктор Таровський, яким від імені всієї громади висловлено найщирішу вдячність та сподівання на подальшу плідну співпрацю.

Поряд з тим, Галина Віннік привітала юнаків – членів ФК «Кисилин», які вперше стали володарями футбольного кубка району, та вручила їм медалі, придбані за фінансового сприяння депутата Волинської обласної ради Михайла Скопюка.

А далі розпочалось воістину народне свято. На імпровізовану сцену виходили вокальні гурти з Ворончина, Затурець, Холопич, Локач, звучали українські пісні в сольному виконанні, піднімав настрій гумор у виконанні Анатолія Гніровського. Під час концерту співала місцева «Незабудка» - веселі і голосисті кисилинські жіночки. Гості підспівували та підтанцьовували. А особливий настрій відпочиваючим протягом дня створював оркестр духових інструментів під керівництвом Івана Тимчука. У виконанні духовиків звучали українські народні мелодії, зарубіжні хіти, танцювальні ритми.

Чоловіки мали можливість продемонструвати власну силу у перетягуванні каната, де переможцями вийшли ворончинці, за що отримали ящик пива. Також на свято завітали дві баби Яги, які видавали себе за добрих фей. Все їм кортіло нашкодити учасникам свята. А оскільки добро завжди перемагає зло, то й до Кисилина все таки вдалось добратись Старому Нептуну та життєрадісним Мавкам, які танцювали і веселились досхочу. Завершилась офіційна частина дійства купальським вогнищем, перестрибуючи через яке, за давнім повір'ям, можна очиститись від всього злого і недоброго.

Та гості і не думали розходитись – працювала виїзна торгівля, смажились шашлики, смакувало холодне пиво із квасом, солодке морозиво та запашна кава. А якою смачнющою вдалась юшка ворончинцям! Люди відпочивали в альтанках, на березі, в лісі, молодь веселилась на дискотеці. Свято вдалося на славу. І не лише через те, що зараз в нашому житті не вистачає елементарного позитиву, а й з такої простої причини, як величезне бажання жителів одного з найбільш віддалених населених пунктів нашого району робити все спільно. Разом вичищали, облаштовували, то гуртом і відпочивали.

І не важливо, що автобус із села до райцентру їздить лише тричі на тиждень (в кращому випадку), що про дорогу від Холопич до Кисилина відповідні структури згадують лише тоді, коли сюди приїздять делегації високого рівня (а історичний шлях та громадська активність кисилинців сприяє цьому) – селяни живуть, працюють, пишуть і реалізовують проекти, радо зустрічають гостей, святкують Дні свого села, вивчаючи власну історію, відпочивають, не нарікаючи на долю, бо чудово розуміють, що самі є ковалем свого щастя та щастя своїх дітей і онуків. І результат, повірте, не забариться. А з таким лідером, як Галина Віннік, ніяка Баба Яга та жодна реформа кисилинців не лякає.

Оксана Дмитрук,
координатор Локачинського районного ресурсного центру громад

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації