Авторизація

Новини

Кабінет Міністрів підтримав розроблені Міністерством юстиції спільно з фракціями коаліції проекти законів, покликані покращити процедури надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації та забезпечити передачу реєстраційних функцій місцевій владі, нотаріусам, банкам та державним виконавцям.

Міністр юстиції Павло Петренко під час презентації законопроектів на засіданні Уряду зазначив, що запропоновані документи повністю змінюють філософію надання адміністративних послуг у сфері реєстрації бізнесу та нерухомості.

«Ми запроваджуємо базові європейські принципи децентралізації і наближення послуг до українського громадянина. Всі послуги і сервіси, які раніше надавалися Міністерством юстиції, передаються до повноважень місцевих органів влади», - зазначив очільник Мін′юсту.

Він звернув увагу на те, що разом із повноваженнями на місця передаються всі кошти, які отримувала держава від надання цих сервісів.

«На сьогоднішній день це близько півмільярда гривень, які місцеві бюджети отримають для розвитку своєї інфраструктури і надання якісних послуг. Це додатковий ресурс, який громада зможе використати як для покращення офісів, де надаються послуги, так і для підвищення зарплати реєстраторам», - наголосив Міністр юстиції.

Крім того, розроблені законопроекти демонополізують сферу надання реєстраційних послуг та залучають до їх надання нотаріусів та акредитовані банки. Разом з цим, запроваджується принцип екстериторіальності.

«Українці зможуть зареєструвати компанію, внести зміни до її статуту чи інформацію про керівників по всій території України, незалежно від місця реєстрації компанії чи місця свого проживання. Так само, громадяни зможуть в рамках області, де вони проживають, здійснити будь-яку реєстраційну дію зі своїм нерухомим майном», - повідомив очільник Мін′юсту.

Ще однією новацією стане запровадження електронних сервісів за всіма послугами, які надаватимуться новими суб′єктами реєстрації, через електронний портал без необхідності контактувати з реєстратором.

«Звертаємося до фракцій коаліції з проханням якнайшвидше внести до парламенту, розглянути і прийняти ці законопроекти, щоб уже з 1 вересня громадяни змогли відчути всі запропоновані зміни», - резюмував Павло Петренко.

Більш детальніше щодо запропонованих новацій за посиланням.

45583455844558545586

20.05.2015

За матеріалами Веб-сайта Міністерства юстиції України

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації