Авторизація

Новини

1 серпня у Національному агентстві України з питань державної служби (м. Київ) голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод презентував профільним міністерствам пілотну навчальну програму, яка допоможе працівникам місцевого самоврядування стати більш ефективними. Навчальний курс розроблено у співпраці з Проектом «Місцевий економічний розвиток міст України» та Національною академією державного управління при Президентові України. Унікальну навчальну програму вже апробували дніпропетровські управлінці.

Обласна рада пропонує створити на базі пілотного проекту національний навчальний курс з підготовки та перепідготовки управлінців, щоб забезпечити ефективний економічний розвитку регіонів України в умовах децентралізації влади.

«Суть проекту - допомогти працівникам місцевого самоврядування стати ефективними менеджерами, щоб вони навчилися самостійно розвивати свою територію - починаючи з інфраструктурних проектів і закінчуючи залученням інвестицій. В умовах децентралізації для місцевих керівників це стане головною вимогою. Зараз же на первинному рівні управлінці звикли виконувати вказівки «зверху» і проявляти мінімум ініціативи. Децентралізація влади передбачає принципово новий режим роботи. Місцева влада буде оперувати більшими повноваженнями, більшими ресурсами і, відповідно, нести більше відповідальності. До цього органи місцевого самоврядування повинні бути готові: морально і професійно. Щоб місцева влада працювала ефективно необхідно навчити керівників громад новим принципам роботи. Для цього ми залучаємо найкращих експертів у сфері управління», - підкреслив Євген Удод.

Навчальна програма складається з трьох сесій. Перша розкриває основи місцевого економічного розвитку, його концепції, механізми. Велика частина навчання присвячена стратегічному плануванню, визначенню пріоритетів розвитку території, моніторингу та оцінки реалізації стратегічного плану. Крім цього учасники вивчають маркетинг та брендинг територій. Друга сесія присвячена тактичним інструментам МЕР. Перш за все, мова йде про підтримку місцевого підприємництва: про партнерські відносини бізнесу і влади, нормативно-правове регулювання, формування сприятливого відношення суспільства до підприємницької діяльності, реформування сфери надання адміністративних послуг, збереження та розвиток існуючих підприємств, жіноче підприємництво, стартап-інкубатори та бізнес-акселератори в Україні. Також вивчають питання залучення інвестицій. Заключна сесія присвячена фінансуванню та оцінюванню місцевого економічного розвитку.

Планується запровадження державної програми навчання з Місцевого економічного розвитку з наступними складовими: підготовки та впровадження відповідної магістерської програми підготовки фахівців у сфері "Державного управління", курси підвищення кваліфікації, підготовка та впровадження дистанційного навчання, короткотермінові тематичні навчання на замовлення ОМС та їх асоціацій.

Презентація навчальної програми по Місцевому економічному розвитку

За матеріалами Веб-сайта Дніпропетровської обласної ради

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації