Авторизація

Новини

DSC 0023

Політика розвитку гірських територій в Україні останні десятиліття була неефективною. Це помітно по економічним, демографічним показникам, по доступності освітніх, медичних, соціальних, адміністративних послуг, по стану інфраструктури, річок та лісів у Карпатах. В останні роки ми почали змінювати підходи до стимулювання розвитку територій – надалі пріоритетом для держави буде реалізація конкретних розвиткових проектів, а не лише доплати до зарплат і пенсій. Плануємо, що підтримка гірських територій йтиме окремим рядком у в Державному бюджеті наступного року. Якою буде цифра напроти цього рядка, залежить від якості запропонованих нами спільно з регіонами проектів.

DSC 0030

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода під час круглого столу з обговорення перспектив розвитку гірських територій українських Карпат в Івано-Франківську.

Він нагадав, що 14 серпня Уряд визначив Мінрегіон головним виконавцем заходів з розвитку регіону українських Карпат.

Зокрема, Мінрегіону доручено до кінця вересня поточного року підготувати та подати на затвердження Уряду Державну програму розвитку регіону українських Карпат на 2020 – 2022 роки з урахуванням пропозицій Мін’юсту, Мінекономрозвитку та Мінфіну щодо передбачення у проектах закону про Державний бюджет України на 2020 та наступні роки видатків, необхідних для реалізації Держпрограми.

«Пропонуйте конкретні проекти розвитку інфраструктури, послуг, туризму, ремесел, підтримки бізнесу тощо. Проекти, які претендуватимуть на державне фінансування, повинні мати мультиплікаційний ефект, дійсно розвивати території, а не латати діри. До Державної програми ваші проектні пропозиції йтимуть окремими додатками. Ми розуміємо, що зараз ви майже не маєте таких готових проектів, тому розробили і пропонуємо вам аплікаційну форму, яка допоможе швидко створити проектну заявку. Заявки чекаємо від вас вже у найближчі тижні», - звернувся перший заступник Міністра до учасників заходу – представників громад, районних та обласних рад і державних адміністрацій.

Також він нагадав, що Мінрегіон вже розробляє схему планування гірських територій та систему моніторингу їх соціально-економічного розвитку. Завершення цієї роботи буде одним з головних завдань Державної програми.

Як відомо, Мінрегіон у вересні цього року планує подати до Уряду проект Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки.

DSC 0018

DSC 0057

DSC 0122

Довідка

Матеріал підготовлений в рамках проекту "Сталий розвиток Українських Карпат", за підсумками круглого столу, який відбувся 20 серпня 2019 року у м. Івано-Франківську, організований Українською асоціацією районних та обласних рад в рамках діяльності Ресурсного центру зі сталого місцевого розвитку.

Проект «Сталий розвиток Українських Карпат» впроваджується Українською асоціацією районних та обласних рад в рамках діяльності Ресурсного центру зі сталого місцевого розвитку у партнерстві з Посольством Республіки Польща та Мінрегіоном.

В рамках проекту передбачається проведення 5 круглих столів. Заходи вже пройшли на Львівщині, Закарпатті на Івано-Франківщині.

Наступнй круглий стіл пройде  21 серпня в Чернівцях. На початку вересня в Києві відбудеться підсумковий круглий стіл, де презентують проект Державної програми розвитку регіону Українських Карпат на 2020-2022 роки, яка буде внесена на розгляд Уряду.

b_150_100_16777215_00_images_multithumb_thumbs_b_200_150_16777215_00_images_logos_polska_pomoc_logo.jpg

Проект фінансується Міністерством закордонних справ Республіки Польща
в рамках програми польської співпраці в цілях розвитку.

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації