Авторизація

Новини

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зазначив: відповідно до статті 104 Конституції України новообраний Президент України вступає на пост з моменту складання присяги Українському народові на урочистому засіданні Верховної Ради України.

А.Парубій повідомив, що в урочистому засіданні беруть участь: народні депутати України, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман та члени Уряду, керівники центральних органів виконавчої влади, Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Петро Порошенко, колишні Голови Верховної Ради України, Голова та судді Конституційного Суду України, Голова та члени Центральної виборчої комісії, Голова Верховного Суду України, Голова Вищої Ради правосуддя, Голова Рахункової палати, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Генеральний прокурор, Голова Служби безпеки України, Голова Національного банку України, Київський міський голова, предстоятелі церков і релігійних об'єднань України.

В урочистому засіданні також беруть участь високоповажні іноземні гості: Президент Грузії Саломе Зурабішвілі, Президент Естонської Республіки Керсті Кальюлайд, Президент Литовської Республіки Даля Грібаускайте, Президент Угорщини Янош Адер, голова Мілімеджлісу Азербайджанської Республіки Октай Асадов, Голова Сенату Парламенту Чеської Республіки Ярослав Кубере, Заступник Голови Сенату Парламенту Республіки Казахстан Бектаз Бекназаров, Віце-президент Турецької Республіки Хуап Октай, Віце-президент Європейської комісії з питань Енергетичного Союзу Марош Шефчович, Заступник Прем’єр-міністра Республіки Білорусь Ігор Глушенко, Віце-прем’єр-міністр Республіки Болгарія Маріана Ніколова, Віце-прем’єр-міністр Республіки Вірменія Тігран Авінян, Віце-прем’єр-міністр Румунії Анна Бірчал, Віце-прем’єр-міністр Словацької Республіки Ріхерд Раші, Міністр закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Тудор Ульяновський, Міністр закордонних справ Республіки Польща Яцек Чапотович, Керівник канцелярії Президента Республіки Польща Галіна Шиманська, Міністр енергетики США Рік Перрі, Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, Міністр національної оборони Канади Гарджит Сейджан, Державний секретар з європейських питань Французької Республіки Амелі Моншален, Державний секретар Міністерства закордонних і європейських справ Республіки Хорватія Здавка Бушич, Державний міністр у справах країн Співдружності та ООН Сполученого Королівства Велика Британія та Північна Ірландія Лорд Амеб Відміндонський, колишній Федеральний президент ФРН Крістіан Вульф, Голова підкомітету Національної Ради Республіка Австрія Райнгольд Лопатка, депутат Нижньої палати Японії, спеціальний представник Прем’єр-міністра Японії Кіохіко Тояма, Віце-президент гуманітарної асоціаціїтуркмен світу Реджеп Базаров, помічник генерального секретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки Алехандро Альвар Гонсалес, Спеціальний представник головування Словацької Республіки в ОБСЄ, Державний секретар Міністерства закордонних справ Словацької Республіки Лукаш Парізек, Президент Латвії Раймондс Вейоніс, Президент Світового конгресу українців Павло Грот, представник Вселенського Патріархату.

Також на урочистому засіданні присутні посли іноземних держав, керівники представництв міжнародних організацій, акредитовані в Україні, представники дипломатичного корпусу, довірені особи новообраного Президента України, представники засобів масової інформації.

Учасники урочистого засідання оплесками зустріли Володимира Зеленського.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив урочисте засідання.

У виконанні хору прозвучав Державний Гімн України.

Слово для оголошення результатів виборів Президента України було надано Голові Центральної виборчої комісії Тетяні Сліпачук, яка оголосила: за результатами чергових виборів Президента України, які відбулися 31 березня 2019 року, Президентом України обрано Зеленського Володимира Олександровича.

Голова Конституційного Суду України Наталя Шаптала повідомила про виконання новообраним Президентом України усіх конституційних вимог щодо несумісності з посадою Президента України та відсутність інших обставин, що унеможливлювали б складення ним присяги.

Голова Конституційного Суду Н.Шаптала вручила новообраному Президенту України Володимиру Зеленському текст присяги Українському народові, визначений Конституцією України.

Новообраний Президент України, поклавши руку на Конституцію України і на Пересопницьке Євангеліє, проголосив присягу Українському народові.

У сесійний зал Верховної Ради України було внесено штандарт Президента України.

Президент України Володимир Зеленський зайняв спеціально визначене місце у сесійному залі Верховної Ради України, поруч з яким розташовано Прапор (штандарт) Президента України, підписав текст присяги і передав його Голові Конституційного Суду України.

Голова Конституційного Суду України Наталя Шаптала оголосила: новообраний Президент України склав присягу Українському народові відповідно до статті 104 Конституції України і вступив на пост Президента України.

У сесійний зал внесено офіційні символи Глави держави.

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук вручила посвідчення Президента України.

Голова Конституційного Суду України вручила Главі держави офіційні символи влади - Знак Президента України, Гербову печатку і Булаву. 

У сесійному залі прозвучав духовний Гімн України "Боже великий, єдиний, нам Україну храни".

Голова Верховної Ради України надав слово Президенту України Володимиру Зеленському для виголошення Звернення до Українського народу.

Президент України Володимир Зеленський з трибуни Верховної Ради України виступив з промовою. 

Він зазначив, що всі сто відсотків українців стали президентами: «Це наш спільний шанс, за який ми несемо спільну відповідальність. Щойно не тільки я приймав присягу - кожен з нас поклав руку на Конституцію і кожен з нас присягнув на вірність Україні». Він також додав: «Кожен з нас на своєму місці зможе зробити усе для розвитку України. Європейська країна починається з кожного». В.Зеленський наголосив, що Європа в Україні буде тоді, коли вона буде в головах людей.

Президент України назвав проблеми які є в країні: загибель людей на Донбасі, переселенці, громадяни, які виїхали на заробітки в інші країни, - і запевнив, що ми все це подолаємо, «бо ми всі українці від Ужгорода до Луганська, від Чернігова до Сімферополя, у Львові, Харкові, Донецьку, в Дніпрі і в Одесі - ми всі українці. І маємо бути єдині, адже тільки тоді ми сильні».

В.Зеленський також звернувся до всіх українців у світі і закликав їхати в Україну не в гості, а додому. «Ми чекаємо на вас! Привезіть нам, будь ласка, свої знання, свій досвід і ментальні цінності», - сказав Глава держави.

«Все це допоможе нам почати нову епоху. Скептики скажуть, що це фантастика. Це не можливо. А, може, це і є наша національна ідея - об’єднавшись, зробити неможливе, всупереч усьому», - сказав В.Зеленський.

Президент України назвав найпершим завданням країни - припинення вогню на Донбасі. «Задля того, щоб наші герої більше не гинули, я готовий на все», - наголосив він, додавши, що готовий: приймати складні рішення, втрачати свою популярність, «готовий втратити свою посаду, щоб тільки настав мир, але не втрачаючи наші території».

«Не ми почали цю війну, але нам цю війну закінчувати», - підкреслив В.Зеленський, зазначивши, що першим кроком для початку діалогу має стати звільнення усіх полонених.

Наступним викликом для держави Президент назвав повернення втрачених територій. «Неможливо втратити те, що і так наше по праву. І Крим, і Донбас - це українська земля», - сказав В.Зеленський. Він наголосив, що ми втратили людей, які проживають на цих територіях і маємо працювати над поверненням їхньої свідомості, що вони - українці.

В.Зеленський звернувся також до української армії із запевненням, що зробить все, аби військові, які захищають державу, відчували повагу, яку він бачить у забезпеченні стабільного і гідного фінансування та соціального захисту.

Серед інших проблем українського суспільства Президент назвав: високі тарифи, низькі зарплати і пенсії, відсутність робочих місць, неналежне медичне забезпечення, стан доріг тощо. У зв’язку з цим він процитував одного із американських президентів: «Уряд не вирішує наших проблем. Уряд - і є нашою проблемою». В.Зеленський закликав членів українського Уряду: «Взяти аркуш і ручку і звільнити свої місця для тих, хто буде думати про наступні покоління, а не про наступні вибори».

«Ми збудуємо країну інших можливостей, де всі рівні перед законом, де є чесні правила гри одні для всіх, а для цього до влади мають прийти люди, які будуть служити народу», - наголосив він.

В.Зеленський також висловив побажання, щоб у кабінетах не було його зображень та портретів.

Наприкінці виступу Президент України оголосив про розпуск Верховної Ради восьмого скликання і звернувся до народних депутатів протягом наступних двох місяців прийняти: Закон про скасування депутатської недоторканності, Закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, Виборчий кодекс, зробивши відкритими партійні списки, а також звільнити з посад Голову Служби безпеки України, Генерального прокурора, Міністра оборони.

Глава Держави звернувся до народу: «Протягом свого життя я намагався робити все, щоб українці посміхались. Це я відчував так серцем. Це була не тільки моя робота - це була моя місія. Наступні п'ять років я зроблю все, українці, щоб ви не плакали».

Промова Президента України Володимира Зеленського неодноразово переривалася оплесками.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій закрив урочисте засідання.

У сесійному залі Верховної Ради України прозвучав Державний Гімн України.

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України 

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації