Авторизація

Новини

36551844b43fdb7c8537994a29adb7bd

В Україні реформу децентралізації підтримують 60% громадян.

Про це в Івано-Франківську для ЗМІ повідомив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про виклики децентралізації.

«З самого початку ми спостерігали нерозуміння мети і завдань цієї реформи. Втім, ми побачили, що українці з кожним роком все більше підтримують децентралізацію. Якщо ми починали з розуміння цієї реформи на рівні 13-16% громадян, то тепер 60% громадян підтримують її», - зазначив В’ячеслав Негода.

За його словами, децентралізація – одна з найбільш успішних реформ в Україні. Однак виконавча влада не дуже охоче передає громадам свої повноваження, за якими йдуть ресурси, і це є ще одним викликом. Він додав, що нині в Україні налічують 896 об’єднаних громад. З них в 66 у червні пройдуть місцеві вибори. Відтак, жодна політична сила не наважиться згорнути цю реформу, бо в іншому випадку вона «приречена на поразку».

«Наше завдання – не лише закріпити позитивний результат, а й обговорити нові політичні реалії і наступні кроки на продовження цієї реформи. ... Головний успіх цієї реформи в тому, що в неї повірили люди. Ця реформа - не лише передача повноваження і ресурсів, а й усвідомлення відповідальності за своє майбутнє. Це усвідомлення того, що питання місцевого значення мають вирішуватись у громадах, а не в міністерствах, в обласних чи районних адміністраціях…», - сказав перший заступник міністра.

Джерело: Веб-сайт Децентралізація

Довідково

Першочергові завдання із подальшого впровадження реформи децентралізації влади

Аналітична записка  «Завдання та можливості заходів передбачених новим етапом реформи місцевого самоврядування для забезпечення інституційної спроможності ОМС»

Нагадаємо, що з метою узгодження подальших дій на шляху децентралізації Всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування організовують  підготовку до проведення Всеукраїнського Форуму місцевого самоврядування у червні 2019 року, для цього створенний відповіний Організаційний комітет, детальніше за посиланням.

Форум місцевого самоврядування переноситься на пізнішу дату, детальніше за посиланням.

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації