Авторизація

Новини

fdc2ed8896e46cb3b298fdf6d89a013d

Регіони мають ефективно використовувати нові можливості і ресурси для розвитку, які отримали в ході децентралізації. Для цього треба поєднати зусилля державної, регіональної, місцевої влади, громадськості та приватного сектору. Регіональними інституціями, здатними це зробити якнайкраще, є агенції регіонального розвитку (АРР).

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода в ході круглого столу «Перспективи становлення та функціонування АРР як дієвого інструменту регіонального розвитку на прикладі Тернопільської області».

«Сьогодні ми продовжуємо обговорення питань розвитку регіону, що відбулося 19 березня на засіданні Ради регіонального розвитку Тернопільщини. Перед регіонами стоїть чітке завдання переходити до середньострокового планування, створювати регіональні стратегії, які б відповідали загальнодержавним планам. Лише спільно можемо забезпечити економічне зростання в країні», — сказав В’ячеслав Негода.

Він нагадав, що обсяг фінансування регіонального розвитку з кожним роком зростає. З 2014 року державна підтримка регіонів та громад збільшилась у 40 разів. «І кожен регіон повинен мати інституцію, здатну ефективно використати ці можливості, залучити до реалізації проектів розвитку територій місцеву владу, громадськість та бізнес. Для цього в областях і створюють агенції регіонального розвитку», — зазначив В’ячеслав Негода.

За його словами, у 22 регіонах вже прийняли рішення про створення агенцій регіонального розвитку. 18 агенцій вже працюють або формуються. Найуспішніші агенції — у Черкаській, Житомирській, Закарпатській та Вінницькій областях.

Перший заступник Міністра повідомив, що у 2019 році Мінрегіон надаватиме фінансову підтримку діяльності агенцій регіонального розвитку в рамках секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу за напрямом «Підвищення ефективності управління регіональним розвитком».

«Також очікуємо реалізації проекту грантової підтримки в рамках Програми «Україна-Молдова-Грузія». Проект передбачає забезпечення агенцій спеціалізованим програмним продуктом для автоматизованого управління процесами проектного аналізу та проектного менеджменту, а також проведення відповідного навчання персоналу агенцій для розширення можливостей їх участі в міжнародних програмах», — поінформував В’ячеслав Негода.

Він також нагадав, що Мінрегіон розробив проект змін до законодавства, які мають спростити процес створення агенцій регіонального розвитку та підвищити ефективність їхньої діяльності. Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про засади державної регіональної політики» передбачає внесення змін до статті 19, якою визначено засади створення агенцій регіонального розвитку, зокрема, щодо: розширення кола засновників агенцій, визначення джерел фінансового та матеріально-технічного забезпечення діяльності агенцій, можливості надавати платні послуги з питань, що належать до функцій агенцій, законодавчого визначення функцій агенцій у сфері державної регіональної політики.

«У 2019 році наше міністерство розпочало процес стратегічного планування регіонального розвитку на 2021-2027 роки. Вже до 01 грудня 2019 року обласні та Київська міська адміністрації повинні розробити та подати на розгляд відповідним обласним та Київській міській радам проекти регіональних стратегій розвитку на цей період. Ці стратегії мають бути розроблені на засадах європейської методології смарт-спеціалізації та реалізації комплексних проектів міжрегіонального співробітництва. До процесу розроблення регіональних стратегій мають бути залучені агенції регіонального розвитку. Саме вони повинні забезпечити координацію та об’єднання зусиль органів влади, бізнесу та громадськості, зробити їх партнерами. Отже для кожної області ефективна агенція регіонального розвитку – це вже необхідність», — сказав В’ячеслав Негода.

Довідка

Агенції регіонального розвитку створюються відповідно до положень Закону України «Про засади державної регіональної політики» від 05.02.2015 р. № 156-VIII та постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Типового положення про агенцію регіонального розвитку» від 11.02.2016 р. № 258.

Джерело: Веб-сайт Мінрегіона

Нагадаємо, 12 лютого 2019 року відбулась робоча нарада щодо узгодження остаточної редакції проекту Меморандуму про співпрацю між Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», державними установами «Офіс з просування експорту України» та« Офіс із залучення та підтримки інвестицій» щодо сприяння регіональному економічному розвитку та організаційної взаємодії за принципом «єдиного вікна» на базі агенцій регіонального розвитку, детальніше за посиланням.

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації