Авторизація

Новини

53733292 337748126860101 2261029840138272768 o 260x200

Реформа децентралізації – це нова якість послуг. І завдання, яке поставив Президент України у 2014 році — не просто передавати повноваження і фінанси на місця, а в першу чергу відповідальність щодо створення нової якості послуг – в освіті, охороні здоров’я, адміністративній, соціальній і безпековій сферах.

Про це на Раді регіонального розвитку на Закарпатті наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Новий освітній простір і Нова українська школа, сучасні стандарти до адміністративних послуг і системи охорони здоров’я в сільській місцевості – це три кити на яких має базуватись нова якість послуг в кожній області і кожній громаді. На Закарпатті вже успішно функціонує 19 Центрів надання адміністративних послуг і цей показник, я маю надію, буде збільшуватись, адже у 2019 році у співпраці з міжнародними партнерами в Україні буде реалізовано 300 надсучасних ЦНАПів. В області будується 21 нова амбулаторія, в рамках президентської програми «Сільська медицина», розбудовується транспортна інфраструктура. Все, мною окреслене, стало можливим завдяки політичній волі Президента України, Уряду і парламенту, які у 2014 році обрали курс України на децентралізацію», — зазначив Геннадій Зубко.

Завдяки зростаючим місцевим бюджетам і державній підтримці, область у 2019 році отримала 664,2 млн грн. Це сукупність трьох програм: ДФРР, субвенція ОТГ, сільська медицина.

«Завдання, яке сьогодні ставить Президент України – це посилення регіонального розвитку і підвищення конкурентоспроможності регіонів. За 5 років Україна має перетворитись на регіонального лідера! Унікальність кожного регіону має привести до успіху всієї України!», — підкреслив Зубко.

Він окреслив 5 ключових напрямків розвитку України на найближчі п’ять років. Це, загальноукраїнська солідарність, розвиток сільських територій, туризму, IT-галузі і аграрної галузі.

«Так як Закарпаття має обмежену кількість сільськогосподарських земель, область має в першу чергу орієнтуватись на розвиток фермерських господарств, які вирощують органічну продукцію. В області вже розпочалась реалізація проекту щодо створення Карпатської мережі регіонального розвитку, в який входять ще три області – Чернівецька, Івано-Франківська і Львівська. Буде створено інноваційний хаб, який буде відбирати унікальні регіональні проекти щодо розвитку гірських територій і фінансово підтримувати їх за рахунок європейських коштів», — розповів Зубко.

Також незабаром на розгляд Уряду буде представлено розроблену Мінрегіоном Концепцію Державної програми розвитку гірських територій українських Карпат на період до 2023 року. Вона дасть змогу прибрати статус «проблемні гірські території» і перевести їх в напрямок перспективного розвитку. Це питання не тільки соціальних виплат, а й підтримки підприємництва і бізнесу, який буде створювати нові робочі місця і розвивати інфраструктуру за підтримки держави саме в гірській місцевості.

Прес-служба Віце-премєр-міністра України

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації