Авторизація

Новини

Пропозиції до збереження історичних районів

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розпочало роботу щодо врегулювання питання забудови в історичних районах з метою їх збереження та подальшого розвитку.

«Чому європейські міста та інші населені пункти на відміну від українських виглядають набагато атмосфернішими, наповненими багатостолітньою історією та культурою? Тому що в Україні немає комплексного підходу до збереження таких територій та пам’яток, а необхідна містобудівна документація застаріла і неактуальна. Зараз в Україні статус історичного населеного місця має 401 населений пункт і лише 24% з них мають затверджені історико-архітектурні опорні плани (ІАОП), на основі яких визначаються межі історичних ареалів і режими використання зон охорони пам’яток. Тому зараз ми вивчаємо можливість стимулювання органів місцевої влади у розробленні ІАОП та впровадження механізмів для збереження цих територій», — зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

З цього приводу 6 лютого у Мінрегіоні відбулася нарада за участі представників Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і ЖКГ, Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, Міністерства культури України та інших фахівців, експертів і громадськості, на якій було напрацьовано низку проблемних питань та пропозицій щодо їх врегулювання щодо цієї теми.

За підсумками наради було вирішено продовжити збір ідей та пропозицій від усіх бажаючих до 15 лютого на пошту KorniienkoIV@minregion.gov.ua.

Довідково

Статус історичного населеного місця отримує місто, селище чи село, яке відповідає щонайменше 2-м критеріям із списку:

  • наявність історичних, архітектурних, ландшафтних та садово-паркових об’єктів, культурної спадщини, які мають містоутворююче значення;
  • розпланування відповідно до минулих історичних епох (до початку ХХ століття);
  • збереження основних композиційних центрів та композиційних осей населених місць;
  • наявність рядової історичної забудови.

Список історично населених місць, які мають відповідний статус, затверджується Кабінетом Міністрів України.

07.02.2019

Джерело: Веб-сайт Мінрегіона

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації