Авторизація

Новини

АРР

12 лютого 2019 року відбулась робоча нарада щодо узгодження остаточної редакції проекту Меморандуму співпрацю між Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», державними установами «Офіс з просування експорту України» та« Офіс із залучення та підтримки інвестицій» щодо сприяння регіональному економічному розвитку та організаційної взаємодії за принципом «єдиного вікна» на базі агенцій регіонального розвитку та інформування підписантів Меморандуму про діяльність агенцій регіонального розвитку. Нарада проведена Директоратом регіонального розвитку Мінрегіону спільно з групою радників з впровадження державної регіональної політики Програми U-LEAD у приміщенні House of decentralization.

Під час наради було проінформовано та обговорено про наступне.

Про необхідність консолідації зусиль усіх зацікавлених осіб з метою створення, становлення та підвищення інституційної спроможності агенцій регіонального розвитку в усіх регіонах.

Завданням агенцій регіонального розвитку на даний час є  підготовка проектів стратегій регіонального розвитку на новий планувальний період 2021-2017 роки з урахуванням оновлених вимог до їх розробки у законодавстві, зокрема з урахуванням підходу смарт-спецалізації. А також другим важливим завданням агенцій регіонального розвитку є підготовка якісних проектів регіонального розвитку, зокрема для їх подання до Державного фонду регіонального розвитку.

Зазначені завдання одночасно є послугами агенцій регіонального розвитку, які вони мають надавати на замовлення органів місцевого самоврядування, у тому числі об’єднаних територіальних громад та Мінрегіону, що сприятиме їх інституційному становленню.

Підписання Меморандуму з Мінекономрозвитку забезпечить координацію місцевого економічного розвитку з урахуванням засад державної регіональної політики  через Департаменти економіки обласних державних адміністрацій.

Підписання Меморандуму з державними установами Офіс з просування експорту України та Офіс із залучення та підтримки інвестицій» дозволить забезпечити створення сприятливих умов для активізації інвестиційної та підприємницької діяльності в регіонах з урахуванням напрацьованих кращих практик їх діяльності та залучити до цього усіх зацікавлених осіб.

Підписання Меморандуму з Асоціацією обумовлено тим, що відповідно до вимог Закону «Про засади державної регіональної політики» обласні ради є співзасновниками агенцій регіонального розвитку.

Під принципом «єдиного вікна» розуміється створення на базі агенцій регіонального розвитку платформи для обміну інформацією та співпраці усіх зацікавлених осіб регіону  для напрацювань змістовних та якісних рішень у регіональному розвитку.

Було узгоджено, що Меморандум міститиме положення про можливість приєднатися до його підписання усім зацікавленим особам, що здійснюють діяльність у сфері регіонального розвитку, підтримують положення Меморандуму та мають намір співпрацювати у напрямках передбачених Меморандумом.

Нагадаємо, створення та діяльність Агенцій регіонального розвитку встановлено Законом України «Про засади державної регіональної політики».

Детальніше, про ініціативу Асоціації про намір підписати Меморандум та напрями співпраці у рамках Меморандуму за посиланнями.

Мінрегіон пропонує сформувати в областях інституції з підтримки бізнесу та інвестицій (+документ)

УАРОР запропонувала платформу Ресурсного центру для діяльності інституцій підтримки підприємництва

Щодо розробки стратегій регіонального розвитку на період 2021 2017 за посиланням.

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації