Авторизація

Новини

Ada34b8752b42877a0a7c56cc5444628

Щоб розпочати ефективний розвиток регіонів, втілювати нову сучасну регіональну політику, потрібно завершити перший етап децентралізації – створення спроможних громад та районів.

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода в ході Форуму місцевого самоврядування.

«Чергові місцеві вибори у 2020 році мають пройти на новій територіальній основі. Тобто до того часу ми маємо створити спроможні громади і райони. Без цього рівномірно розвивати території, втілювати ефективну регіональну політику в країні буде складно», - зазначив В’ячеслав Негода.

За його словами, зараз громади і райони розвиваються нерівномірно, у відриві від регіональних стратегій, а регіони часто не враховують у своїх стратегіях розвитку державні пріоритети. «І, як результат, маємо загострення проблем розвитку окремих регіонів і територій. Зростає міжрегіональна диспропорція. Це призводить до розриву загальноукраїнської єдності, солідарності – того, що тримає Україну вкупі. Ми не можемо допустити, щоб у нас одні території швидко розвивалися, а інші занепадали», - вважає перший заступник Міністра.

На його думку, органи місцевого самоврядування громад, районів і регіонів мають працювати спільно над створенням і реалізацією регіональної політики, а для цього треба підвищити їхню спроможність – ресурсну та інституційну. При цьому, конкретні проекти розвитку територій мають розробляти недержавні експертні організації.

«Ми переконалися, що органи державної влади і навіть органи місцевого самоврядування – це не ті структури, які можуть розробляти проекти. Влада взагалі має бути подалі від проектів розвитку територій. Вона повинна задавати політику, а не писати проекти. Отже регіони мають бути зацікавлені у формуванні недержавних інституцій, які б сприяли областям і громадам у створенні і реалізації проектів розвитку територій. Такими інституціями можуть бути агенції регіонального розвитку, які вже працюють у декількох областях. Зі свого боку у співпраці з міжнародними партнерами ми теж готові ці агенції підтримувати», - сказав В’ячеслав Негода.

Він також зазначив, що державна підтримка регіонального розвитку не має розподілятися за формулою. «Зараз ми враховуємо кількість мешканців та площу території і за цими показниками виділяємо регіонам гроші. Це не зовсім правильно. Регіони мають змагатися за державну підтримку - подавати на конкурси проривні проекти, які дійсно є розвитковими і важливими для людей», - вважає В’ячеслав Негода.

Джерело: Прес-центр ініціативи «Децентралізація»

Довідково

Мінрегіоном  підготовлені проекти законів щодо удосконалення правового поля державної регіональної політики, детальніше за посиланням.

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації