Авторизація

Новини

650x480-toHeight-100-images_djmediatools_img_3663.jpg.2.jpg

Внесення змін до Конституції в частині децентралізації є необхідним кроком, що забезпечить повноцінне впровадження реформи органів місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Про це йдеться у Зверненні Української асоціації районних та обласних рад до очільників центральних органів державної влади. Документ напрацьований за результатами Круглого столу, що відбувся 4 грудня в рамках Правління Асоціації за участі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Так, оновлений Основний Закон, відповідно до пропозицій, повинен зафіксувати п’ять ключових положень.

Перше. Адміністративно-територіальний устрій поділяється на три ланки: громада, район, регіон. Це забезпечить основу для організації влади.

Друге. Право районних та обласних рад створювати власні виконавчі органи. Це забезпечить інституційну спроможність субрегіонального та регіонального рівня.

Третє. Зміна статусу місцевих адміністрацій. Це забезпечить збалансований перерозподіл повноважень.

Четверте. Закріплення матеріальної і фінансової основи діяльності місцевого самоврядування. Це забезпечить гарантію на ресурси.

П’яте. Введення інституту префекта. Це забезпечить контроль за діяльністю рад з боку держави.

-стіл-в-рамках-Правління-УАРОР2.jpg

Як аргументується у Зверненні, тільки такі дії дозволять виконати завдання реформи органів місцевого самоврядування, що визначені однойменною Концепцією, а також відповідають Європейській Хартії місцевого самоврядування.

Зазначимо, що Круглий стіл відбувся за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».

Ознайомитися зі Зверненням можна за посиланням - Звернення УАРОР про необхідність внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади

Джерело: УАРОР

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації