Авторизація

Новини

Україна за останні роки значно просунулася у вирішенні питань розвитку гірських територій. Співпраця з більшістю країн Карпатського регіону стала більш предметною. А от співробітництво з Угорщиною маємо ще відновити, і зараз для цього найкращий час.

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негодапід час зустрічі з представниками Посольства Угорщини та Української асоціації районних та обласних рад.

«Вчора у Польщі чотири країни підписали Декларацію про наміри щодо створення нової макрорегіональної стратегії ЄС для розвитку Карпатського регіону України, Польщі, Угорщини та Словаччини. Також у порядку денному Верховної Ради України на 6 вересня — ратифікація Угоди між ЄС та Урядом Угорщини про фінансування Дунайської транснаціональної програми, що дозволить реалізувати спільні проекти в рамках Дунайської Стратегії. Отже необхідність активізувати відносини у транскордонному та прикордонному співробітництві між нашими країнами назріла», — звернувся В’ячеслав Негода до представників Посольства Угорщини.

Перший заступник Міністра запропонував відновити роботу Українсько-Угорської міжурядової змішаної комісії з питань транскордонного та прикордонного співробітництва, яка не збиралася з 2013 року.

«Маємо відновити роботу цієї Комісії та провести засідання в 2018-2019 роках. З українського боку її очолюю я і можу підтвердити готовність до спільних дій. Сподівають, уряд Угорщини визначить співголову з боку вашої країни і ми домовимося про дату майбутнього засідання», — сказав В’ячеслав Негода.

Він також нагадав, що в Україні за дорученням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана працює робоча група з аналізу проблемних питань гірських територій. До її складу ввійшли представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Мінрегіону, Мінекономрозвитку, Мінприроди, Мінсоцполітики, Мінагрополітики, МОН, Мінінфраструктури, МВС, МОЗ, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької обласних державних адміністрацій та обласних рад, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, народні депутати України.

«Експерти вашої країни теж мають змогу долучитися до роботи цієї групи. Крім того, ми вирішили, що діяльність робочої групи має висвітлюватися на окремому інтернет-ресурсі, який плануємо створити за підтримки Української асоціації районних та обласних рад та міжнародних партнерів. Сподіваюсь, Угорщина теж забажає долучитися до створення та наповнення цього ресурсу, який може стати спільним інформаційним майданчика для країн Карпатського регіону з питань розвитку гірських територій», — зазначив В’ячеслав Негода.

Ерно Кешкень, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні, підтримав та відзначив важливість пропозицій з відновлення співпраці України та Угорщини у розвитку гірських територій та висловив готовність активізувати діалог з цього питання в угорському уряді.

«Сподіваюсь, найближчим часом вдасться відновити роботу Українсько-Угорської міжурядової комісії з питань транскордонного та прикордонного співробітництва. Зараз наші країни співпрацюють у розвитку спільної інфраструктури: будуємо автобани, прикордонний пункт пропуску тощо. Проектів багато і поволі вони просуваються. Сподіваюся, що цю співпрацю можна буде прискорити завдяки роботі міжурядової комісії», — сказав Ерно Кешкень.

  • 005.jpg
  • 002.jpg
  • 003.jpg
  • 004.jpg
  • 005.jpg

06.09.2018

Джерело: Веб-сайт Мінрегіона

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації