Авторизація

Новини

29 серпня 2018 року на засіданні Кабінету Міністрів України схвалено проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про підписання Декларації про наміри щодо створення макрорегіональної Стратегії ЄС для Карпатського регіону". Зазначений проект розпорядження розроблено Мінрегіоном у відповідь на пропозицію Польської Сторони висловити офіційну позицію Уряду України та, в подальшому, разом з іншими країнами Карпатського регіону підписати Декларацію про наміри щодо створення макрорегіональної Стратегії ЄС для Карпатського регіону. За інформацією з Посольства України в Республіці Польща, Польська сторона має намір організувати підписання Декларації країнами Карпатського регіону в ході конференції "Європа Карпат", яка відбудеться в рамках 28 Економічного форуму 5-6 вересня 2018 року в м. Криниця Здруй (Республіка Польща).

Метою прийняття розпорядження є схвалення проекту Декларації про наміри щодо створення макрорегіональної Стратегії ЄС для Карпатського регіону та визначення уповноваженої особи на підписання Декларації.

Проектом Декларації передбачено підтвердити готовність країн Карпатського регіону долучитись до розробки проекту макрорегіональної Стратегії ЄС для Карпатського регіону та готовність представити зазначений проект перед Європейським Союзом для затвердження та подальшої реалізації.

Прийняття розпорядження та підписання Декларації створить правові підстави для розробки проекту нової макрорегіональної Стратегії ЄС для Карпатського регіону на основі запропонованого варіанту, прийнятного для всіх країн Карпатського регіону, та подальшого звернення до  Європейського Союзу.

Ресурсний центр вітає зазначене рішення Уряду України і пропозицію Польської Сторони та висловлює готовність продовжувати роботу у цьому напрямку, з урахуванням схваленого розпорядження Уряду.

Довідково

Під час ІІ Форуму місцевого розвитку, який відбувся 23-25 червня 2017 року у Трускавці за організації Львівської обласної ради, АОМС "Ради Львівщини", Асоціації органів місцевого самоврядування "Єврорегіон Карпати - Україна", відбулося  перше публічне обговорення ініціативи розробки та впровадження Європейською Комісією макрорегіональної стратегії ЄС для регіону Карпат за участі керівників центральних органів законодавчої влади України та Польщі та профільних урядових структур. Метою нової макрорегіональної європейської стратегії є об’єднання зусиль представників органів влади усіх рівнів 8 Карпатських держав: України, Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Румунії, Сербії та Австрії, задля координації дій для підвищення ефективності регіонального розвитку та міжрегіональної співпраці.  Зазначимо, що стратегія налічує чотири блоки – екологічний, історико-культурний, інфраструктурний та інноваційний. У разі схвалення цього документу Євросоюзом, кожен із блоків отримає потужне фінансування.

Крім цього, Резолюцією Карпатського форуму регіонального розвитку, що проходив 31 травня-1 червня 2018 року в м. Яремче, за організації Івано-Франківського відокремленого підрозділу Установи "Центр розвитку місцевого самоврядування" та за підтримки Програми U-LEAP з Європою,  ініційоване розроблення програми ЄС з фінансового забезпечення Карпатського макрорегіону.

Детальніше про діяльність, яка здійснюється у напрямку забезпечення сталого розвитку Українських Карпат, можливо ознайомитися за посиланням.

 

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації