Авторизація

Новини

Рада Європи в цілому підтримує проект закону «Про засади адміністративно-територіального устрою України» (№ 8051), який є одним із ключових з пакету законопроектів щодо реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Про це йдеться у висновку Ради Європи щодо названого проекту закону, ключові тези якого сьогодні озвучили на засіданні тематичного круглого столу Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування в м. Болград (Одеська область)

«В цілому, Рада Європи підтримує цей законопроект. Вона високо оцінює той факт, що у ньому визначаються принципи адміністративно-територіального устрою України (включно з найважливішим принципом повсюдності, який має бути нормою, і дерогація якого допускається лише в межах конкретного та обґрунтованого законодавства) та основні механізми його зміни. Найкращим рішенням було б ухвалення цього закону після внесення змін до Конституції щодо децентралізації; але оскільки їхнє затвердження в найближчому майбутньому не передбачається, слід сподіватися, що цей закон все ж таки буде ухвалений і він почне діяти в рамках чинної Конституції», — йдеться у висновку Ради Європи.

За словами першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслава Негоди, новий порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою, який визначається законопроектом, є всього лише порядком, тобто він визначає чіткі процедури, як і хто може це вирішувати, і аж ніяк не змінює існуючу систему адмінтерустрою.

«Всі мають розуміти, що існуючий адміністративно-територіальний устрій України не є предметом правового регулювання цього законопроекту. Він регламентує чіткі правила вирішення питань адмінтерустрою. Четвертий рік в Україні впроваджується реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади. І визначення чітких процедур для вирішення питань адмінтерустрою є одним із її завдань», — наголосив В’ячеслав Негода.

За його словами, прийняття  законопроекту дасть можливість запровадити Державний реєстр адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів. Закон «Про географічні назви», який визначає правові основи регулювання відносин та діяльності, пов’язаних із встановленням назв географічних об’єктів, а також унормуванням, обліком, реєстрацією, використанням та збереженням географічних назв. І цим же законом визначено, що порядок найменування та перейменування географічних об’єктів, що складають систему адміністративно-територіального устрою України, визначається окремим законом. Отже таким законом має стати Закон України «Про засади адміністративно-територіального устрою України.

В ході круглого столу учасники констатували, що в Україні відсутнє законодавство, яке б унормовувало порядок утворення, реєстрації адміністративно-територіальних одиниць і населених пунктів. Це спричиняє проблеми, пов’язані з упорядкуванням назв адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів, їх обліком та своєчасним внесенням змін до первинного реєстру. Вони наголосили на необхідності виправити якнайшвидше ситуацію, що склалася і законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України» стане для цього ефективним інструментом.

11.06.2018

Джерело: Веб-сайт Мінрегіона

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації