Авторизація

Новини

Ухвалений 2015 року Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» дав старт черговій адміністративно-територіальній реформі. Її суть — передати більше можливостей людям порядкувати у своєму місті чи селі.

Про необхідність укрупнення громад українські економісти говорили вже роками. Якщо на території старих громад проживали часто всього тисяча-дві людей, то ОТГ об’єднують в середньому від 5 до 15 тисяч. 

30 травня 2018 року в залі засідання Миронівської районної ради відбулася нарада під головуванням голови Київської обласної державної адміністрації Олександра Горгана з питання виконання Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”.

В нараді взяли участь: Народний депутат України Геннадій Кривошея, заступник голови Київської ОДА Дмитро Назаренко, в.о. директора департаменту містобудування та архітектури Київської ОДА Дмитро Ликов, голова Миронівської районної ради Валентина Усик, голова Миронівської районної державної адміністрації Ігор Черногод, міський та сільські голови району, керівники установ та організацій району, представники бізнесу, громадськість та актив району.

На початку наради окрім основного питання голові Київської ОДА було поставлено і ряд додаткових питань, на що ним було дано доручення зібрати всі «болючі» питання району для проведення найближчим часом окремої наради з керівництвом та начальниками структурних підрозділів облдержадміністрації.

В.о. директора департаменту містобудування та архітектури Київської ОДА Дмитро Ликов повідомив присутніх, що перспективним планом розвитку громад у Київській області, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 листопада 2015 року №1206-р (із змінами від 19 квітня 2017 р. № 266-р), передбачено створення ОТГ з центром у місті Миронівка та приєднанням наступних сільських рад: Вікторівська, Владиславська, Ємчиська, Зеленьківська, Іванівська (Богуславський р-н), Карапишівська, Кип’ячківська, Козинська, Коритищенська, Македонська, Маслівська, Михайлівська (Богуславський р-н), Олександрівська, Полівська, Потіцька, Пустовітська, Росавська, Тулинська, Центральненська, Шандрівська, Юхнівська, Яхнівська.

До обговорення долучилися: міський голова та голови Росавської, Юхнівської, Тулинської, Центральненської, Малобукринської, Грушівської та Зеленьківської сільских рад. Сільські голови висловили своє занепокоєння результатами об’єднання та подальшою долею мешканців свої сіл, проте Олександр Горган запевнив, що без попереднього економічного обґрунтування такі рішень прийматися не будуть.

На закінчення наради Народний депутат України Геннадій Кривошея у своєму виступі підкреслив необхідність створення об’єднаних громад та закінчення даної реформи до кінця 2018 року.

Джерело: веб-сайт Миронівської районної ради Київської області

Щодо висловлених на нараді сільськими головами побоювань стосовно того, що в органах місцевого самоврядування об'єднаної територіальної громади не будуть представлені громади, що об'єднались пропонуємо ознайомитися із статтею радника з питань децентралізації Львівського відокремленого підрозділу Установи "Центр розвитку місцевого самоврядування Я. Баранецького  "Як селам «захопити» місто".

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації