Авторизація

Новини

«Перелік є рекомендаційним», - В’ячеслав Негода про потенційні центри спроможних громад
 

Мінрегіоном спільно з обласними державними адміністраціями та Центрами розвитку місцевого самоврядування визначено потенційні перспективні центри спроможних громад. Про це повідомили у Мінрегіоні, наголосивши,  що перелік центрів спроможних громад є рекомендаційним і допоміжним для облдержадміністрацій у завершенні формування перспективних планів об’єднаних громад.

«Перелік є рекомендаційним.  Чому виникла потреба в ньому? По-перше, часто на етапі обговорення питання можливого об’єднання, виникають серйозні суперечності щодо того, який населений пункт стане центром громади і буває, що лише через неможливість узгодження оптимального варіанту, процес далі не рухається. По-друге, ми постійно моніторимо кожну громаду, аналізуємо, наскільки вона є життєздатною. І там, де користувалися лише принципом добровільності, залишаючи поза увагою методику формування громад і спроможність вирішувати питання місцевого значення, розвиватися, там зараз ми спостерігаємо певні проблеми. Хтось, знову ж таки, може і не скористатися таким рекомендаційним переліком потенційних центрів громад. Це питання вибору. Ми повинні бути певні, що зробили всі можливі кроки, аби допомогти громадам у прийнятті важливого для них рішення», - прокоментував перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Він також додав, що на виконання доручення Кабінету Міністрів, обласні державні адміністрації зараз завершують підготовку пропозицій щодо меж територій перспективних спроможних територіальних громад з урахуванням зовнішніх меж юрисдикції рад територіальних громад, що входять до її складу навколо перспективних адміністративних центрів.

Ознайомитися з Переліком рекомендаційних перспективних адміністративних центрів спроможних територіальних громад можна ТУТ       

Нагадаємо, Методикою формування спроможних громад визначено, що визначено, що спроможна територіальна громада – це територіальні громади сіл (селищ, міст), які в результаті добровільного об’єднання здатні самостійно або через відповідні органи місцевого самоврядування забезпечити належний рівень надання послуг, зокрема у сфері освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального господарства, з урахуванням кадрових ресурсів, фінансового забезпечення та розвитку інфраструктури відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Джерело: Прес-центр ініціативи «Децентралізація влади»

     

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації