Авторизація

Новини

Юрій Ганущак: Величезна сила і потенціал, який є у села, дасть поштовх для розвитку України як держави
 

Одне з основних завдань децентралізації – підняти українське село. Про це під час панельної дискусії «Кращі практики і досягнення об’єднаних громад» заявив експерт із децентралізації, директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак. Він зазначив, що розвиток українського села сприятиме у першу чергу зростанню народжуваності.

«Село може народжувати скільки завгодно, оскільки нема обмеження для площі, але треба дати відчуття комфорту. Величезна сила і потенціал, який є у села, дасть величезний поштовх для розвитку України як держави. Україна має шанси уникнути тих помилок, які вчинили окремі країни Європейського Союзу і прорватись на ті позиції, які для неї закладені у світі. Я в це вірю», – сказав Юрій Ганущак.

Він також зауважив, що політики відчувають, що виборцям подобається децентралізація, тому вони також її підтримують. «Найважливіше те, що громада має бути спроможною. Так, ми 30% громад «відпустили», щоб вони самі переконались у тому, що математику не обманиш і вони не можуть бути спроможними», – поділився експерт.

Він також відзначив, що для усіх місцевих громад, які мають амбіції та розум, зараз – зоряний час. «Ті, хто були першими, отримають «цукерку». Ми усі розуміємо, що з кожним роком грошей буде менше. Тому зараз усі активні об’єднані громади пишуть проекти і подають їх на різноманітні конкурси і гранти», – підсумував директор ГО «Інститут розвитку територій».

Джерело: Форум місцевого розвитку

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації