Авторизація

Новини

У процесі децентралізації не потрібно ганятись за кількістю, – голова Тернопільської облради
 

Якщо б ми не займались популізмом, то мали б набагато кращі результати у процесі проведення реформи децентралізації. Попереду нас чекає реформа медицини і рано чи пізно вона відбудеться, але вона буде кращою, якщо ми самі будемо вимагати і брати активну участь у проведенні будь-якої реформи.

Про це під час панельної дискусії «Кращі практики і досягнення об’єднаних громад» заявив голови Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

У своїй доповіді голова Тернопільської облради поділився досвідом проведення реформи децентралізації на Тернопільщині, яка є лідером в Україні за кількістю об’єднаних територіальних громад.

«Справді, ті, хто першими «вскочив у поїзд», у них зараз – найкраща ситуація із децентралізацією. Якщо у нас на початку проведення цієї реформи було менше популізму, то ми уже б були набагато далі. Станом на сьогодні у Тернопільській області є 36 громад і сьогодні ми вже не ганяємось за кількістю, а вже ганяємось за якістю. Треба було робити так і раніше», – сказав Віктор Овчарук.

Він також наголосив, що сьогодні нікого уже не треба переконувати у доцільності проведення децентралізації.

«Зокрема, сьогодні на Тернопільщині ми очікуємо перевиконання обласного бюджету у 300 млн грн., а територіальним громадам активно допомагаємо із обласного бюджету», – каже Віктор Овчарук.

З його слів, стимул полягає у тому, що ОТГ отримують кошти із обласного бюджету на реалізацію тих чи інших соціальних проектів. Стимул полягає у тому, що із обласного бюджету їм виділяється субвенція у розмірі від 10% і більше, а решту коштів уже забезпечують самі голови об’єднаних територіальних громад.

Джерело: Форум місцевого розвитку

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації