Авторизація

Новини

Геннадій Зубко назвав параметри ефективної громади
 

Ми запровадили основні параметри ефективності та спроможності об’єднаних громад, - наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГГеннадій Зубко під час виступу на панельній дискусії щодо результатів реформи децентралізації.

За його словами, одним з важливих параметрів є площа об’єднаної громади.«Масштабніша територія дозволяє реалізувати більшу кількість інфраструктурних проектів. Від цього залежить перспектива громади щодо залучення інвестицій і загалом – її конкурентоздатність. Ще один критерій – це кількість мешканців ОТГ. Ми зацікавлені у більшій кількості громад, які входять у нову ОТГ», - зауважив Геннадій Зубко.

Він зазначив, що прийнятий Закон про добровільне приєднання громад дає можливість чинним ОТГ приєднувати до себе нові громади і таким чином збільшувати територію і кількість населення, а відтак – власну спроможність надавати якісні послуги.

За словами Зубка, окрім згаданих параметрів, запроваджується фінансовий моніторинг спроможності ОТГ. «Перший показник – обсяги у бюджеті громади власних ресурсів на одного мешканця. Він дозволяє бачити перспективу доходів за рахунок обліку землі, нерухомості, акцизного податку. Це вказує на ефективність управлінських рішень на місцях. Другий показник – залежність громади від держбюджету, рівень її економічної самодостатності. І третій – це витрати громади на управлінський персонал. Ефективність влади визначається якістю життя у громаді. Якщо зростають доходи на управлінський персонал, мають зростати і видатки на інфраструктурний розвиток», - зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, на підставі фінансових показників будуть складатися моніторинги ефективності ОТГ. «Це дасть можливість визначити потреби у залученні інвестицій та трудових ресурсів, управлінські рішення щодо охорони здоров’я, планування територій, розвитку адміністративних послуг. Такий моніторинг допоможе ОТГ правильно оцінити соціально-економічні перспективи розвитку своєї громади», - наголосив Геннадій Зубко.

 Джерело: Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

     

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації