Авторизація

Новини

МінюстНаціональна поліція України не має права здійснювати перевірку органів місцевого самоврядування на предмет корупції, якщо на те нема конкретних причин.

Про це йдеться у роз’ясненні Мінюсту, що надане Українській асоціації районних та обласних рад.

Такими причинами є складання адміністративного протоколу поліцейським. Для оформлення протоколу приводом може бути заява фізичної чи юридичної особи, організації чи повідомлення в ЗМІ. Також підставою для порушення справи є об’єктивні факти, що свідчать про наявність ознак правопорушення.

В інших випадках, як зазначено у роз’ясненні, Нацполіція немає правових підстав для проведення перевірок та пов’язаних з цим дій на предмет виконання антикорупційного законодавства органами місцевого самоврядування.

Разом з тим, Мінюст повідомив, що проводити за власною ініціативою перевірку можливих фактів порушення вимог Закону «Про запобігання корупції» має право Національне агентство з питань запобігання корупції. Зокрема Національне агентство наділяється правом проводити за власною ініціативою перевірку фактів порушення вимог згаданого Закону, ініціювати службові розслідування та інше.

Роз’яснення Мінюсту надано на запит Асоціації, до якої, у свою чергу, звернулась Полтавська обласна рада. Облрада повідомила, що Департамент захисту економіки Нацполіції просить надати ряд документів та інформаційних матеріалів, що пов’язані з антикорупційним законодавством. Втім, підстави, у зв’язку з якими проводяться такі дії, повідомлені не були.

Ознайомитись з роз’ясненням Мінюсту можна натиснувши на посилання — Роз’яснення Мінюсту.

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації