Авторизація

Новини

За останніми даними рейтингу Doing Business Україна посідає 80 місце з 190 країн світу, і одне з найголовніших завдань Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства — підвищити загальну позицію України на 10 пунктів. На цьому наголосив заступник Міністра Лев Парцхаладзе під час круглого столу з представниками Світового банку щодо змін в законодавстві, які впливають на позицію України у рейтингу Doing Business.

«За розрахунками експертів один пункт у Doing Business дає можливість залучення у країну до 600 млн доларів інвестицій. Наша амбітна мета – покращити позиції України на 10 пунктів і тим самим залучити до країни додатково близько 6 млрд доларів інвестицій. Тому весь минулий рік і в цьому році ми продовжуємо посилено працювати над удосконаленням законодавства», — сказав він.

За словами Парцхаладзе, з огляду на прагнення України до вступу в ЄС, потрібно впровадити європейські стандарти в усіх сферах діяльності, у тому числі, і в будівництві.

При цьому, він зазначив, що будівельна галузь є найпотужнішим інвестиційним мультиплікатором. «Одна гривня, вкладена в будівництво, приносить 5 гривень в український бюджет. А одне робоче місце в будівництві створює ще 20 в суміжних галузях», — підкреслив Парцхаладзе.

Довідково: Протягом 2016-2017 років в українському законодавстві відбулась низка змін, яка впливає на позицію України у рейтингу Doing Business за показником «Отримання дозволів на будівництво».

  1. У 2016 р. прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності» (№ 1817 –VIII).

Зазначеним Законом здійснено перехід від категорій складності об’єктів будівництва до класів наслідків (відповідальності), від триступеневої дозвільної системи (повідомлення, декларація, дозвіл) до двоступеневої (повідомлення, дозвіл).

  1. Прийнято Закон про основні засади державного нагляду і контролю, який регулює сферу контролю в будівництві. (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства (№ 320-VIII).

Зазначеним Законом розпочато децентралізацію повноважень у сфері архітектурно-будівельного  контролю, створено систему державного архітектурно-будівельного нагляду.

  1. Рішенням Київської міської ради відрахування на розвиток інфраструктури (сплати пайової участі) зменшено з 10% до 5%.
  2. 13 квітня 2017 року Верховна Рада прийняла законопроект № 5587, який виключає можливість отримання виконавцями робіт кваліфікаційних сертифікатів без відповідної вищої освіти, скасовує вимогу щодо необхідності отримання вихідних даних та умов служби з надзвичайних ситуацій.

20.04.2017

Джерело: Веб-сайт Мінрегіона

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації