Авторизація

Новини

Дехто стверджує, що урядова концепція децентралізації не дає змоги побачити, яких конкретних результатів вдасться досягти Україні завдяки реформі місцевого самоврядування через 5-10-15 років. І це дійсно так, бо зміни дуже широкі та комплексні і залежать від багатьох чинників та рішень на усіх рівнях. Але беззаперечно і те, що наша концепція успішно впроваджується, і проміжні результати говорять про правильно обраний напрямок реформи. Отже, рухатимемося ним і надалі.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода під час конференції «Реформа децентралізації. Результати та перспективи» в рамках програми USAID РАДА та проекту «Підтримка розвитку місцевого самоврядування в Україні» за підтримки Європейського Союзу та за сприяння Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

«Ще три роки тому, коли приймалася урядова Концепція реформування місцевого самоврядування, ми бачили зовсім інший варіант розвитку подій щодо цієї реформи. Але ситуація в країні внесла свої корективи. Нам довелося зміцнювати армію і відновлювати великі території, надавати допомогу мільйонам українців, які постраждали в результаті російської агресії. Ці події, на жаль, відбилися і на голосуванні в Парламенті змін до Конституції в частині децентралізації, які мали стати першим кроком реформи, але остаточно так і не були прийняті», — нагадав В’ячеслав Негода.

Проте, за його словами, Уряд не зійшов зі шляху визначених Концепцією змін. «Навіть більше, за цей час ми ще глибше переконалися, що альтернативи децентралізації на шляху України до успіху немає ні за яких умов. Отже будемо рухатися далі попри зовнішні та внутрішні перешкоди», — сказав Перший заступник Міністра.

За його словами головним заданням Уряду на цей рік – прискорення формування базового рівня місцевого самоврядування – спроможних громад – та секторальні зміни: в сфері охорони здоров’я, освіти, соціальних та адміністративних послуг, а також земельних відносин.

«Від народних депутатів ми чекаємо підтримки законодавчих ініціатив в рамках виконання чинної Концепції, яка є нашою спільною стратегією. І вкрай важливо, щоб Верховна Рада нарешті повернулася до розгляду змін до Конституції в частині децентралізації. Конституційні зміни дадуть змогу продовжувати реформу у відповідності до положень європейської Хартії місцевого самоврядування, які вже давно є частиною українського законодавства, але до цього часу не виконуються в повній мірі», — зазначив В’ячеслав Негода.

19.04.2017

Джерело: Веб-сайт Мінрегіона

Префект

Децентралізація

Навіщо змінювати Конституцію у частині децентралізації